RTV Utrecht maakt dit jaar voor het derde jaar op rij het televisieprogramma ‘Onze Tuin’. In dit programma leggen zij in 16 weken tijd een tuin aan zonder een euro budget. Samen met het Wellantcollege uit Houten en hulp uit de hele provincie (van gemeenten en semi-overheden tot bedrijven en particulieren) wordt er een tuin gemaakt voor een goed doel. Dit jaar is de 2,2 hectare grote tuin van Het Kwatrijn aan de beurt. Op Het Kwatrijn wonen 28 mensen met zeer diverse verstandelijke beperkingen.

 

Het terrein is enorm groot, maar ook prachtig om aan te pakken. Samen met verschillende bedrijven gaan we er een tuin van maken waar in gewerkt kan worden (moestuin en dierenweide), maar ook ruimte is voor ontspanning (veel wandelpaden, terrassen, verscholen hoekjes en banken) en sport en spel (voetbalveldje en skatebaan). Een grote wens van de bewoners is veel kleurige en geurige bloemen, waar veel beestjes op af komen. Wij hopen deze wens waar te kunnen maken door het aanleggen van een wild bloemenveld. Doormiddel van Heem natuurontwikkeling wordt er een geurige en kleurige tuin bereikt.

 

Voor cliënten van Het Kwatrijn is een prikkelarme omgeving heel belangrijk. Maar zij hebben ook behoefte om op een schommel of trampoline hun energie kwijt te kunnen. Daarom komt er bijvoorbeeld ook een belevingspad, een klein kinderboerderijtje en een moestuin. Eind juni is de officiële opening van de nieuwbouw van Het Kwatrijn. Wij zijn onwijs blij om een steentje bij te kunnen dragen aan de prachtige nieuwe tuin.

 

Onze Tuin is een tv-programma van RTV Utrecht. In het tuinmagazine gaat presentatrice Margreet van Gils ieder seizoen samen met tuinmeester Mark van Noppen aan de slag in een tuin van een speciale locatie. Onze Tuin is al vanaf 20 maart elke donderdag te zien op RTV Utrecht vanaf 12.25 uur en daarna ieder uur tot de volgende dag.

 

De locatie Het Kwatrijn wordt op dit moment verbouwd. Eind juni wordt Het Kwatrijn (vier woningen en drie dagbestedinglocaties) officieel geopend. Het Kwatrijn is een locatie voor mensen met een verstandelijke beperking en zeer moeilijk verstaanbaar gedrag. De locatie lijkt op een soort landgoed; het is een zeer groen terrein aan de rand van De Engh in Soest. Dit terrein biedt de cliënten bescherming en privacy.