Hoveniersbedrijf Koninklijke Ginkel Groep heeft de tweede prijs gewonnen met zwemvijver Ithaka in Almere. Dat maakte Peter Petrich, directeur van Biotop Landschaftsgestaltung, bekend tijdens de uitreiking van de Biotop Designprijs in Wenen.

De vroegtijdige en intensieve samenwerking tussen ontwikkelaar, architect, opdrachtgever en de uitvoerende partij om zo tot een kwalitatief en hoogwaardig product te komen, is door de jury hoog gewaardeerd. Ithaka is de grootste natuurlijk gefilterde zwemvijver van Nederland. De oppervlakte bedraagt maar liefst1300 m2.

 

Ithaka is ontworpen door architect Ronald Rietveld en het hoogtepunt van een landschapstuin omgeven door woningen. Het is dan ook een zwemvijver die wordt gebruikt door 200 bewoners.

 

Een zwemvijver is geheel biologisch en rijk aan planten. Er worden geen chemicaliën toegepast. Een zwemvijver is altijd kraakhelder en kan op verschillende manieren worden vormgegeven. Het kan met een natuurlijke uitstraling, maar ook met een moderne en strakke uitstraling.

 

Het hoveniersbedrijf dat volgend jaar haar 110-jarig bestaan viert, kwam vorig jaar al landelijk in de publiciteit door het organiseren van een drietal gevelsymposia. Tijdens deze symposia is het hoge kennisniveau met betrekking tot groene binnen- en buiten gevels gedeeld. In september won zij nog de Green Building Award met het project Standing Garden in Arnhem.