Het landelijk opererende hoveniersbedrijf Koninklijke Ginkel Groep heeft een prestigieuze tweede prijs gewonnen voor het aanleggen van een energiezuinig natuurzwembad. Dat maakte Peter Petrich, directeur van Biotop Landschaftsgestaltung, bekend tijdens de Biotop Designprijs uitreiking in Istanbul.

 

Lovend is gesproken over het gehele traject van het project. Kennis en kunde van de medewerkers, architectuur en de verantwoorde toepassing van de zwemvijver werden hoog gewaardeerd.

 

Een Natuurzwembad is optisch een traditioneel zwembad en toch een volwaardige biologische zwemvijver. De Living Pool functioneert geheel zonder chloor of andere giftige chemcialiën.

 

Het prijswinnende Natuurzwembad is in 2011 aangelegd en heeft een oppervlakte van 216 m2. Het zwemgedeelte bedraagt 150 m2.

Op het dak van het bijgebouw zijn zonnecollectoren geplaatst. Deze draaien constant met de zon mee. De collectoren geven warmte af aan de warmtebronnen welke zijn gesitueerd onder de vloer en in de wanden van het Natuurzwembad. Doormiddel van een warmtepomp wordt de warmte afgegeven aan het zwemwater. Dit systeem kan ervoor zorgen dat het zwemwater het gehele jaar door 24 graden bedraagt. Het project is gerealiseerd in samenwerking met A.W. Juffer Projecten en Bouwbedrijf Lagerweij.
In deze particuliere tuin is tevens een groene gevel geplaatst van Optigroen. De gevel is opgebouwd uit cassettes. De cassettes zijn van aluminium, lichtgewicht en demontabel. De cassettes zijn gevuld met een speciaal capillair werkend vlies, gevelsubstraat en aan de voorzijde afgewerkt met tufsteen of lava. De cassette is aan de voorzijde voorzien van een rooster zodat het substraat en de afwerklaag niet uit de cassette kan spoelen.