De Koninklijke Ginkel Groep heeft de Veenendaalse verkiezing Familiebedrijf van het Jaar gewonnen. Burgemeester Ties Elzenga reikte woensdag de trofee uit aan eigenaar Wim van Ginkel. Met de verkiezing plaatst het hoveniersbedrijf en tuincentrum Van Ginkel zich nu voor de landelijke verkiezing van Familiebedrijf van het Jaar in september.

 

Na al de belangstelling van de burgemeester en pers steekt Wim van Ginkel buiten even een sigaret op. ,,Ik moet even ontspannen hoor.” Toen hij woensdag rond half 3 ’s middags zijn terrein op kwam rijden, stonden pers en fotograven hem al op te wachten. De genomineerde familiebedrijven wisten dat ze tussen half 3 en half 4 bericht zouden krijgen als ze de Veenendaalse familiebedrijvenverkiezing hadden gewonnen.

Stabiele factor

Toch heeft Van Ginkel niet veel druk gevoeld, maar heeft hij het vooral erg leuk gevonden om mee te doen met de wedstrijd. ,,We hebben ontzettend veel reacties en kaartjes gekregen na het artikel over ons bedrijf in de krant. Je merkt dat deze competitie erg leeft onder de mensen.” Naast het gegeven dat de wedstrijd hem goede reclame heeft opgeleverd, vindt Van Ginkel het belangrijk wat de verkiezing met zijn werknemers doet. ,,Ik heb hier mensen rondlopen die al 25 of 38 jaar in het vak zitten. Maar ook hebben we vijftien leerlingen, die nog één dag in de week naar school gaan. Voor hen is het natuurlijk erg leuk dat het bedrijf deze aandacht krijgt.”

 

Het feit dat de wedstrijd draait om het familiebedrijf, en niet om het bedrijf van het jaar, is voor Van Ginkel erg belangrijk. ,,Mijn vader zal erg trots zijn, net als de familie eromheen. Daarnaast geloof ik in het fenomeen familiebedrijven. Er werken opvallend veel mensen in deze bedrijven. Wij sturen op continuïteit zonder reorganisaties. Familiebedrijven zijn dus een stabiele factor in de economie.”

Serieus genomen

De verkiezing ‘Familiebedrijf van het Jaar’ is een initiatief van de Nederlandse Nieuwsblad Pers. Bij deze vereniging is onder meer de Koninklijke BDU Uitgevers, die deze krant uitgeeft, aangesloten. Uit de aanmeldingen voor de verkiezing werden een aantal bedrijven genomineerd voor de finaleronde, waarop gestemd kon worden door het publiek en een vakjury. De score samen bepaalde de uitslag (2/3 vakjury, 1/3 publieksjury). Een goede verhouding, vindt Wim van Ginkel. ,,Het is goed om te weten dat een vakjury je beoordeelt, want dan wordt je als bedrijf serieus genomen. Dat het publiek mee mag doen is ook gunstig; ineens gaat een kring om je bedrijf zich positief ermee bemoeien.”

 

De verkiezing was voor hem een mooie manier om aan het imago van het bedrijf te werken. ,,Als eigenaar van een familiebedrijf ben je daar je hele leven mee bezig. De wedstrijd was een uitermate geschikt middel. Ik heb geen idee wat me boven het hoofd hangt wat betreft de landelijke verkiezing en of ik kans maak op de titel, maar dat is ook niet het doel op zich. Meedoen is het belangrijkst.”

Bloemetje en oorkonde

De drie andere genomineerden in de Veenendaalse verkiezing, Expeditie Gebroeders van Eck, Schildersbedrijf Bert van Kruistum en Fietswereld Dirk Methorst, kregen een bloemetje en een oorkonde uitgereikt. Van Kruistum zit vlak naast Van Ginkel gevestigd en vader Bert en zoon Bart reageren positief op het nieuws. ,,Van Ginkel heeft gewonnen? Wat leuk, dan gaan we ze even een bloemetje sturen.” Ook Pieter van Eck geeft aan dat hij niet teleurgesteld is: ,,Ik vond het een eer om genomineerd te zijn.” De oorkonde betekent veel voor Dirk Methorst: ,,We zijn er blij mee en heel tevreden. Het is toch een stuk reclame die we via deze wedstrijd hebben gekregen.”

 

Bron: www.veenendaalsekrant.nl
Auteur: Sanne van Grafhorst