‘Biologische kringloop in optima forma’
Het zonnige weer komt er weer aan, en wat is er dan beter dan een zwembad in de tuin? Daar kan Jorrit Zwart, projectadviseur van Hoveniersbedrijf Koninklijke Ginkel Groep, heel kort over zijn. “Een zwemvijver, natuurlijk.”
“Een zwemvijver past beter in een natuurlijke omgeving dan een zwembad”, vindt Zwart. Bij een zwemvijver wordt het water niet met chloor, maar op natuurlijke wijze gezuiverd. Dat gebeurt met behulp van planten, dieren en bacteriën. “Het is echt een verlengde van je tuin, vooral door de rijkdom in de plantenzone.” Daar zitten bijvoorbeeld planten die zuurstof toevoegen aan het water, maar ook sierplanten als waterlelies of een oevervegetatie van riet. Ook libelle’s, vlinders en kikkers laten zich bij de zwemvijver zien. Mensen hoeven niet bang te zijn voor waterplanten tussen hun tenen, want de vijver heeft een aparte ‘planten’ en een ‘zwemzone’, afgescheiden door een onderwatermuurtje.
Geen chemicaliën of rode ogen
Een zwemvijver is een biologische kringloop in optima forma, vertelt Zwart. “Het gaat erom dat alle elementen elkaar in balans houden.” Daarbij zijn drie groepen van belang: de producenten, consumenten en reducenten. Producent is bijvoorbeeld een alg, consument een watervlo die de algen opeet en een reducent een bacterie die het overige afval opruimt. Zwart: “Veel elementen van de kringloop bevinden zich op microscopisch klein niveau, maar zijn wel uitermate belangrijk om het water helder en zuiver te houden.”
Onderzoeken of zwemmen in chemisch gezuiverd water nu kwaad kan of niet spreken elkaar tegen, maar Zwart moet niets van chloor hebben. “Je krijgt rode ogen als je veel onder water kijkt, en als je een grote hoeveelheid chloorwater binnen krijgt is dat niet goed voor je. Het gaat om een beperkte hoeveelheid chemicaliën en het is algemeen geaccepteerd, maar ik vind dat je je er bewust van moet zijn dat je kinderen in chemisch gezuiverd water zwemmen.”
Natuurlijk of strak
Dat een natuurlijke zwemvijver beter is kan Zwart wel beweren, maar sinds kort ook bewijzen. De Koninklijke Ginkel Groep heeft zich onlangs aangesloten bij NL Greenlabel, dat hoveniers de mogelijkheid geeft om hun ontwerpen langs de duurzame meetlat te leggen. Een schaal geeft aan hoe groen een ontwerp is. “Een belangrijke nieuwe stap in duurzaamheid”, meent Zwart. “Nu we het meetbaar kunnen maken hoeft de klant ons niet langer op onze blauwe ogen te geloven.”
Zwart adviseert zijn klanten in alles wat bij de aanleg van een zwemvijver komt kijken. “We hebben natuurlijk geen producten uit een catalogus, dus ik kijk wat de wensen van de klanten zijn, wat het type gebruik is en wat voor ontwerp ze willen. Het kan heel natuurlijk, maar bijvoorbeeld ook heel strak.” Mensen kunnen vrijblijvend een gesprek en offerte aanvragen. Bij dat laatste ligt wel een pijnpunt. Zwart: “Een goede zwemvijver heb je niet onder de 25.000 euro. Er zijn wel bedrijven die ze voor minder aanbieden, maar daar krijg je gegarandeerd klachten over.”
Zwemvijvers voor het publiek
Toch wordt binnenkort het zwemmen in natuurlijk gefilterd water voor iedereen toegankelijk. Nu mogen publieke zwembaden alleen nog chemisch gezuiverd worden, maar vanaf 2015 wordt het in Nederland mogelijk om de publieke zwembaden natuurlijk te zuiveren. “Wij zijn daar al druk mee bezig, en hebben net onze eerste opdracht binnen”, vertelt Zwart. In Duitsland en Oostenrijk zijn al veel natuurlijk gezuiverde zwembaden in de publieke sector, naast chemisch gezuiverde. Zo zal dat in Nederland ook worden, denkt Zwart. “Het is nu nog verboden, maar in Nederland zullen natuurlijke en chemische zwembaden uiteindelijk naast elkaar bestaan. Maar dat heeft nog wel tijd nodig.”
Bron: Krant vd Aarde
Tekst: Jolien Scholte
Beeld: Koninklijke Ginkel Groep