Gek eigenlijk, dat een museum dat handelt over de ons omringende natuur, vroeger en nu, geen buitenruimte heeft waarin het fascinerende verhaal over de evolutie van plant en dier wordt verteld. Maar daar komt verandering in nu Naturalis wordt uitgebreid.

 

Onderdeel van de uitbreiding van Naturalis is de realisatie van een tuin en die tuin biedt de kans een groen visitekaartje voor het museum én een verlengstuk van het museum te realiseren. De tuin wordt een intieme groene plek, nauw verbonden met binnen, maar met een heel andere beleving: een spannende en verrassende wereld waarin de betoverende schoonheid van de natuur op ‘echte’ wijze wordt getoond: geurend, vol kleur en contrasten, variërend in de seizoenen, en –anders dan binnen- vol leven. Een wondere wereld voor kinderen waar ze al doende leren, een inspirerende plek voor volwassenen én een thuis voor dieren. De tuin is vanaf 2018 te bezoeken.

 

Naturalis is een toonaangevend instituut, zowel als het gaat om de omvang van de collectie als om de samenstelling daarvan. Het Naturalis Biodiversity Center staat met 37 miljoen objecten vijfde op de wereldranglijst. Bij zo’n instituut hoort een toonaangevend ‘jasje’. Het past daarom dat Naturalis Biodiversity Center zijn museum gaat vernieuwen naar een plan van architectenbureau Neutelings Riedijk. Leiden wordt niet alleen een prachtgebouw rijker, maar krijgt ook een openbare stadstuin cadeau. Het nieuwe museum krijgt een groene buitenruimte, wat het mogelijk maakt in een klap een passend decor voor de nieuwbouw én voor de collectie die binnen wordt getoond, te realiseren. De tuin biedt ook een moment van zintuiglijke ontspanning en zo de nodige afwisseling tijdens het museumbezoek.

 

Via onderstaande link leest u het hele artikel over het bijzondere project van Naturalis in het Vakblad Groen

Vakblad Groen oktober 2014 artikel Naturalis