Naturalis Biodiversity Center Leiden heeft het ontwerp en de inrichting van de nieuwe museumtuin, aansluitend aan de nieuwbouw van het museum, in opdracht gegeven aan het team van de Koninklijke Ginkel Groep.

 

De museumtuin gaat een nieuw, openbaar toegankelijk, onderdeel vormen van het museum dat tevens wordt vernieuwd. In deze tuin wil Naturalis de evolutie van planten inzichtelijk maken en een grote verscheidenheid aan plant- en diersoorten een plek bieden. De levende tuin draagt vanaf de heropening in hoge mate bij aan de museumbeleving. Er worden zogenaamde ‘specials’ aan de inrichting toegevoegd die een extra bijzondere museumbeleving moeten stimuleren, waaronder bijzondere speelplekken zoals; een speelboom, klimdinoskelet en mammoetschommels.

 

Team
Het team dat voor deze opdracht geselecteerd is, werkt onder verantwoordelijkheid van de Koninklijke Ginkel Groep. Het ontwerp is van H+N+S Landschapsarchitecten B.V. uit Amersfoort. Verder is Rots Maatwerk B.V. aangesloten bij het team voor de uitwerking van de specials. De parkeerfaciliteiten worden gerealiseerd door H. Hardeman B.V.

 

Bijzondere tuin
In de ruim 7000 m2 beschikbare ruimte moeten een groot aantal functies een plek krijgen. Door het aanbrengen van een tweede maaiveld over bijna het gehele terrein is optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte en wordt elke vierkante meter dubbel ingezet. De parkeerfaciliteiten worden gesitueerd op het maaiveld, daar bovenop wordt een volledige tuin gerealiseerd waar de bezoeker in een groene oase kan ronddwalen. In het museum verwonderen jong en oud zich over het leven op aarde. Door te kijken en, heel belangrijk, door zelf te doen. Een bezoek aan Naturalis is een uniek kijkje in de keuken van de wereld van de biodiversiteit!

 

Over de Koninklijke Ginkel Groep
De Koninklijke Ginkel Groep (KGG) is een allround hoveniersbedrijf dat werkt aan het duurzaam vergroenen van onze leefomgeving. Het bedrijf richt zich al 111 jaar op alle groene facetten in de binnen- en buitenruimte. De organisatie heeft 5 vestigingen met een landelijke dekking en telt 175 medewerkers. KGG onderhoudt onder andere de tuin van het Rijksmuseum.

 

Over H+N+S Landschapsarchitecten
H+N+S is een ontwerpbureau voor tuin- & landschapsarchitectuur waar ontwerp, visievorming en onderzoek hand in hand gaan. Het bedrijf maakt al bijna 25 jaar innovatieve plannen voor de (groene) buitenruimte op alle schaalniveaus van tuin tot regionaal landschap, van vensterbank tot horizon. Bij H+N+S werken ca. 27 professionals. Eind dit jaar opent het Nationaal Militair Museum in Soesterberg haar deuren waarvoor H+N+S de gehele buitenruimte ontwierp www.hnsland.nl .

 

Over Rots Maatwerk
Rots Maatwerk realiseert al meer dan 10 jaar vele bijzondere projecten voor de buitenruimte in Nederland en Europa. Het bedrijf is gespecialiseerd in het realiseren van maatwerkprojecten van natuursteen, staal, hout en glas in de openbare ruimte. Op dit moment realiseert het bedrijf een bijzondere waterspeelplaats in het museumterrein van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg dat eind dit jaar haar deuren opent www.rots-maatwerk.nl .

 

Meer informatie
Op dit moment rondt de architect NeutelingsRiedijk het definitief ontwerp voor de nieuwbouw af. Opening van de nieuwbouw, inclusief de tuin staat gepland voor 2018.