Van Ginkel Interieurbeplanting streeft samen met de Lely Groep naar certificering op het hoogst haalbare duurzaamheidsniveau

Langs de rijksweg ter hoogte van Maassluis staat de recent gerealiseerde nieuwbouw van de Lely Groep. Het complex, de zogenaamde ‘Lely Campus’, bestaat uit een kantoor en een productiehal, samen 33.000 m2 groot. De Lely Groep heeft hoge ambities op het gebied van duurzaamheid en streeft naar certificering op het hoogst haalbare duurzaamheidsniveau: BREEAM Outstanding.
In het duurzame pand zijn letterlijk bijzondere elementen toegepast. De Koninklijke Ginkel Groep is als hovenier hiervoor verantwoordelijk. Mascha de Mink van ontwerpend en directie voerend architectenbureau ConsortArchitects is in gesprek met Bart Dijkman, vestigingsleider bij de Ginkel Groep.

 

 

De geschiedenis van de Koninklijke Ginkel Groep gaat meer dan een eeuw terug. Wat bepaalt jullie succes? Wij zijn als familiebedrijf al 110 jaar professioneel bezig met diverse hoveniersopdrachten. In een eeuw tijd bouw je veel kennis en ervaring op. Daarnaast werken we landelijk met 175 enthousiaste en toegewijde vakmensen aan het realiseren van kwalitatieve verblijfsomgevingen voor mensen. Dat is de basis voor het succes. Maar het meest typerend voor de Ginkel Groep vind ik de lust naar innovatie. Dat is noodzakelijk in deze markt en binnen ons bedrijf wordt er veel ruimte voor gegeven.

 

Wat voor projecten realiseren jullie en voor wie? Wij werken voor overheden, semi-overheden, particulieren, maar ook veel voor het bedrijfsleven. Denk aan aanleg en onderhoud tuin en park, daktuinen, natuurontwikkeling, (zwem)vijvers, boomverzorging en voor interieurs bijvoorbeeld groene wanden, binnentuinen en toepassing van specifieke binnenbeplantingen. De vraag vanuit het bedrijfsleven trekt nog steeds aan, zeker nu diverse studies hebben aangetoond dat de aanwezigheid van planten de mens gezonder en gelukkiger maakt en de werkproductiviteit verhoogt.

 

 

Hoe zijn jullie in het project voor Lely betrokken? Dura Vermeer Bouw heeft ons in eerste instantie ingeschakeld voor de inrichting van de daktuin op het parkeerdek, dat is aangelegd bovenop de productiehal. Verder voorzag het ontwerp in een binnentuin in het hart van de productiehal en zijn we vandaaruit betrokken geraakt bij een aantal leuke groene toepassingen in het interieur van het kantoor.

 

Kun je toelichten hoe een dergelijk proces begint? De Ginkel Groep helpt bij groene vraagstukken. Wij denken mee, adviseren, zorgen voor de uitvoering en vaak ook voor de volledige technische planuitwerking. Daarnaast verrichten we na aanleg natuurlijk het onderhoud. Wij zijn echter geen ontwerper. Dat was ook niet nodig want ConsortArchitects had samen met landschapsarchitect plein06 uit Rotterdam al een ontwerp uitgewerkt. Voor het ‘bos’ in de productiehal was de vraag: ‘Wij hebben een enorm daklicht en een uitsparing in de vloer. Welke bomen moeten we kiezen en hoe voeren we dit uit?’.

 

Wij gaan dan kijken naar een boomsoort die kan groeien in een binnenklimaat en maken een keuze voor een opbouwsysteem. Samen met de architect ben ik naar onze kweker gegaan en hebben we ter plekke elf Bucida bomen, oorspronkelijk groeiend in Florida, voor de binnentuin geselecteerd.  Deze bomen hebben eerst zes tot twaalf maanden bij de kweker gestaan en zijn door ons op een nieuw groeimedium in de uitsparing ingeplant. Voor de afwerking is een lage betonnen rand gebruikt en het hart van de bak is ingevuld met een grassoort dat de bodem mooi bedekt.

 

Jullie werkten ook op het dak van de productiehal van Lely, een plek die meer is dan alleen parkeerplaats. Inderdaad, dat is leuk aan dit ontwerp. Meestal wordt er zoveel mogelijk plaats gereserveerd voor auto’s, maar op dit dak kun je ook sporten op het 500m2 grote sportveld dat wij hebben aangelegd of je kunt er wandelen en lunchen in de buitenlucht.

 

Langs de volledige dakrand hebben wij, naar ontwerp van plein06, witte betonnen plantenbakken gemaakt die voorzien zijn van een zitrand. Het zijn allemaal geprefabriceerde betonnen bakken waarin kruiden en groenten voor het restaurant groeien en mooie siergrassen zijn aangeplant. Deze planten groeien in een Optigroen daktuinsysteem. Dat is een unieke waterbesparende irrigatie-oplossing voor daktuinen. Het systeem werkt namelijk met drainageplaten onder in de bak, die regenwater vasthouden. De plant heeft op deze manier altijd voldoende water.

 

Maak je het vaker mee dat bedrijfskeukens zelf kruiden verbouwen? Ja, dat gebeurt wel eens. In dit project zijn we echter een stap verder gegaan. We hebben hier ook groeiende kruiden en smaakmakers in het restaurant zelf toegepast. Dat was een idee van interieurarchitect Eline Strijkers. Zij wilde de natuur- en groenbeleving dichterbij brengen. Tussen de zitelementen in het restaurant staan nu bakken van ons waarin per seizoen wisselende kruiden groeien. Denk aan oregano, basilicum, tijm, rozemarijn, Marokkaanse munt en dergelijke. Wie wilt plukt er wat van en eet het op.

 

De nabijheid van deze plantjes heeft effect op het bewustzijn van bezoekers van het restaurant ten aanzien van voeding en de chef-kok van Lely maakt er natuurlijk ook enthousiast gebruik van. De uitvoering hebben we op maat bedacht en gemaakt. Er hebben twee pilots gedraaid en uiteindelijk zijn we gekomen tot een voor alle partijen goede oplossing waarbij de plantjes op mineraal substraat in potjes staan, die worden afgedekt met een mooie zwarte plaat passend bij de rest van het restaurant interieur.

 

 

Wat hebben jullie nog meer geleverd voor het interieur? Een tweetal toepassingen. Uit het interieurontwerp kwam de opdracht voor ‘vergaderen in het groen’. Dit is uitgevoerd in een aantal strak vormgegeven witte statafels die wij hebben voorzien van een plantenbak en een specifiek geselecteerd plant; smal van onder en met een brede kruin, zodat het een parasol effect geeft. Groentoepassing en functie worden op deze manier slim gecombineerd, dat vind ik bijzonder in dit project. Net als bij de enorme knoestige boom die bij de receptie staat, om de bak heen is een wachtbank gemaakt. Praktisch en origineel.

 

Heeft de Ginkel Groep innovaties gevonden in het project Lely? Jazeker, projecten resulteren vaker in nieuwe ideeën of toepassingsvormen, maar hier illustreert vooral de oplossing van de kruiden in het restaurant mooi dat wij doorgaan tot we de beste oplossing hebben gevonden. Het ontwikkelen van nieuwe toepassingen vergt tijd, onderzoek en investering. Met dit nieuwe groeisysteem hebben wij iets nieuws in handen dat breder ingezet kan worden. Het is daarbij erg prettig dat we een onderhoudsovereenkomst hebben voor de komende vijf jaar, zodat we groei en ontwikkeling van onze planten goed kunnen monitoren.