ENKHUIZEN – De oostgevel van het Koperwiekplein heeft een complete metamorfose ondergaan. Na de ingrijpende, interne verbouwing van het Enkhuizer winkelcentrum is niet alleen de naam in kapitale, stalen letters op het dak verschenen, maar wordt nu ook de buitenmuur aan de kant van de Meeuwenlaan ’begroend’.

 

 

 

 

 

‘Groenmonteurs’ Rick Elings en Rink Pijl (r) bezig met de beplanting van de gevel van het Koperwiekplein. Foto Theo Groot

 

Rink Pijl en Rick Elings zijn namens de Ginkel Groep de groene wand aan het opbouwen. Ze komen van de Veenendaalse vestiging van het bedrijf dat landelijk opereert met 180 medewerkers. Op de muur worden beugels bevestigd, daarop komen profielen en daaraan worden de grote platen met substraat gemonteerd. In die platen worden de planten gestoken.

 

Precies volgens vooraf getekende schema’s worden de planten met namen als Campanula Porscharskyana ’Stella’, Hedera Helix ’Sagittifolia’ en Heuchera ’Crimson Curls’ vertikaal geplant. De liefhebber van tuinieren zal ongetwijfeld onder meer de schoenlapperplant, de klokjesbloem, de hosta en het purperklokje, de tongvaren en de muurleeuwenbek herkennen.

 

Het geheel is voorzien van een automatisch beregeningsysteem. Het invallende zonlicht wordt gemeten en sensoren tasten de vochtigheid af, waarop de waterdosering wordt aangepast. In de aanwortelfase moeten de aangebrachte planten nog met de tuinslang besproeid worden, ook al omdat het nu nogal warm is, maar gaandeweg neemt het systeem de bewatering geheel over.

 

Rink en Rick hopen deze donderdag het karwei af te ronden. Dan moet de hele gevel voorzien zijn van plantjes. De begroeiing ziet er nu al verrassend uit, maar zal nog zeker een jaar nodig hebben om de wand helemaal te bedekken. Dan geeft het niet alleen een geweldig aanzicht, maar de gevel zuivert dan ook de lucht en filtert fijnstof.

 

De ’groenmonteurs’ zijn er niet bang voor dat de plantenmuur wordt vernield. ,,Je kunt het aanraken, je kunt er heel gemakkelijk bij. En hier in de omgeving zie je het ook nog vrijwel niet. Maar in Amsterdam hebben we dit ook gemaakt. Zelfs daar blijft iedereen er gewoon van af.’’

 

Bron: Noordhollands Dagblad
Tekst en foto: Theo Groot