’t Waliën

Even ten oosten van Zutphen ligt ’t Waliën. Vroeger een heidegebied, maar nu een gevarieerd landgoed met bos, poelen en bomenlanen waar je heerlijk kunt wandelen, eventueel gecombineerd met andere gebieden van Natuurmonumenten.

Het in 1915 gebouwde landhuis ’t Waliën in Warnsveld is ontworpen door architect J.W. Hanrath, terwijl tuinarchitect Springer het ontwerp van de tuin voor zijn rekening nam.

Architectuur

Architect Hanrath is niet de eerste de beste. In de periode voor de Eerste Wereldoorlog is hij een beroemd man. Hanrath is een van de belangrijkste vernieuwers van het landhuis. In zijn ontwerp voor ’t Waliën grijpt hij terug op de Hollandse bouwkunst uit de 18e eeuw. Deze stijl heet nieuw-historiserend. Hanrath levert op ‘t Waliën een totaalconcept: hij zorgt niet alleen voor het huis en de bijgebouwen, ook in het interieur is zijn invloed zichtbaar. Hij ontwerpt deuren, kasten, lambrisering en zelfs de verlichting. Huis en interieur zijn goed bewaard gebleven.

Voor de tuin neemt de barones ook een beroemdheid in de arm: tuinarchitect Leonard Springer levert het tuinontwerp. Springer en Hanrath werken vaker samen, bijvoorbeeld enkele jaren eerder op Rhederoord.

Naam ‘t Waliën

‘t Waliën is genoemd naar het gelijknamige landgoed bij Winterswijk. Godard Philip Cornelis baron van Heeckeren van Waliën kocht in 1836 een boerderijtje met wat heidegrond op de plek van het huidige landgoed. Zijn neef had in 1805 het Waliën bij Winterswijk verkocht. Gezien zijn achternaam is het logisch dat Godard voor zijn nieuwe landgoed ook de oude naam Waliën gebruikte.

bron: SB4 Bureau Historische Tuinen, Parken en Landschappen B.V.

Projecten

Een kijkje tussen onze eerdere oplossingen

Wij werken graag aan allerlei soorten projecten. Hieronder staan een aantal van deze projecten.

Partners

Samen werken we goed en groen

Groen vormt een essentieel onderdeel van een leefbare stad. Het zuivert de lucht, koelt de stad, voorkomt wateroverlast en zorgt bovenal voor een gezonde omgeving waar mensen zich veilig en gelukkig voelen.