Onderstaande tekst van de ontwerpers geeft mooi de belevingssfeer aan:

Warm en weelderig

Na beëindiging van het werkzame leven in Afrika keert de opdrachtgever uiteindelijk terug naar het (vaak koude) Nederland. Daar wordt een karaktervolle woning met stadspatio in het centrum betrokken. Deze patio is rondom omgeven door meerlaagse opgaande bebouwing en forse blinde gevels. Op 1 aanwezige palmboom(!) na, is er verder weinig sfeer aan het geheel te ontdekken.

Het grote verschil in temperatuur tussen beide continenten vormde het idee om 1/3 deel van de patio te transformeren naar een extra leefruimte. Uitgevoerd in de vorm van een permanent overkapte, lichte en warme (tropische) kas. De gehele achterwand is hierbij uitgevoerd als groene vegetatiewand. Dit principe wordt in verkleinde versie ook op één van de wanden in de woonkamer herhaald. Hierdoor worden vanuit de woonkamer bezien beide ruimtes fraai met elkaar verbonden, zeker wanneer de grote metalen schuifpuien geopend zijn. Ook is de kas voorzien van een brede gashaard die het gebruik in alle seizoenen garandeert. Deze haard is onderdeel van een bouwkundige wand die buiten de kas als plantenbak doorloopt en hiermee de overgang van binnen naar buiten verzacht.

Het besloten karakter van de patio zorgt ter plekke voor een specifiek microklimaat. Dit biedt de mogelijkheid om de kleurrijke, weelderige tropische beplantingssfeer uit de kas ook in de patio zelf door te trekken. De pal tegenover de kas gelegen gevel van de berging is voorzien van een Afrikaanse print als passende achtergrond van het geheel.

Afrika mag dan wel ver weg zijn, maar is desondanks toch volop en vooral uitbundig aanwezig!

tekst: Donders! & van der heiden

Projecten

Een kijkje tussen onze eerdere oplossingen

Wij werken graag aan allerlei soorten projecten. Hieronder staan een aantal van deze projecten.

Partners

Samen werken we goed en groen

Groen vormt een essentieel onderdeel van een leefbare stad. Het zuivert de lucht, koelt de stad, voorkomt wateroverlast en zorgt bovenal voor een gezonde omgeving waar mensen zich veilig en gelukkig voelen.