Op basis van de wensen van de inwoners van Hengelo heeft OKRA landschapsarchitecten een ontwerp voor de nieuwe binnenstad gemaakt, genaamd de Torenkamer. Daarin is de geschiedenis van de stad terug te vinden: de metaalindustrie, de beken en brinken en de wederopbouw. In opdracht van Dusseldorp hebben wij dit plan uit mogen voeren.
Het nieuwe plein telt vijf onderdelen: de markt, de rooftopbar met podium en tribunetrap, zes cirkel- en regentuinen, de vijver rond de Brinktoren en het Brinkplein.

Een plein voor jong en oud
Het plein biedt ruimte om elkaar te ontmoeten, ontspannen, spelen en sporten. Zo staat er voor de kinderen een speeltoestel, is er een grasveld en voor wat meer avontuur kunnen ze de vijver oversteken doormiddel van natuurstenen stapstenen die op het water ‘zweven’. Het gebruik van materiaal is stoer en duurzaam.

Klimaatadaptief ontwerp
Waterberging staat centraal in het ontwerp. Zo is er een wadi aangelegd voor de opvang van regenwater, zodat de bomen en beplantingen in droge perioden gevoed kunnen worden met dit water. Ook zijn er ondergronds rondom het plein infiltratiekratten geplaatst om water vast te houden en af te geven wanneer dit nodig is.
Regentuinen filteren het regenwater en geven dit af aan de vijver met Biotop systeem.

Klimaatboom
In totaal hebben we 32 bomen geplant in de maat 25-30 en 30-35. Deze bomen hebben allemaal steenwol als waterbuffer gekregen.

Zo hebben de bomen een plantgat van 30 m2 met onderin een laagje grind als capillaire breuk. Daarbovenop een laag steenwol van 15 cm dik. De rockflow kan 96% water bufferen.
Stadsbomen met dit formaat kunnen ruim 6 weken vooruit in het zomerseizoen.
Wanneer er bij piekbuien meer water wordt aangevoerd dan wordt het naar beneden gedrukt en infiltreert het in de bodem. Uiteraard hebben de bomen ook nog profijt van de regenval die door de bestrating gaat en in het plantvak terechtkomt.

Woensdag 15 maart 2023 wordt er voor het eerst weer de Hengelose markt gehouden op het plein, 24 maart wordt het plein officieel geopend en op 15 en 16 april is er een groot openingsfeest georganiseerd voor de Hengeloërs.

Het nieuwe centrumplein van Hengelo is prachtig geworden en wat zijn wij trots dat we dit project samen met gemeente Hengelo, OKRA landschapsarchitecten en Dusseldorp hebben mogen realiseren. De komende jaren zullen we ook het onderhoud verzorgen.

Aanleg en onderhoud Marktplein: Van Ginkel Oost-Nederland
Aanleg vijver Marktplein: Van Ginkel Veenendaal

Het project was live te volgen via een webcam. Bekijk hier de samenvatting van het proces door middel van een timelaps video.

Het Marktplein viel twee keer in de prijzen! Lees het hier.

Projecten

Een kijkje tussen onze eerdere oplossingen

Wij werken graag aan allerlei soorten projecten. Hieronder staan een aantal van deze projecten.

Partners

Samen werken we goed en groen

Groen vormt een essentieel onderdeel van een leefbare stad. Het zuivert de lucht, koelt de stad, voorkomt wateroverlast en zorgt bovenal voor een gezonde omgeving waar mensen zich veilig en gelukkig voelen.