De aanleg van Natuurzone de Melksteeg fase 2 is in volle gang. Dit gebied aan de westelijke rand van Amersfoort vormt de verbinding tussen de Utrechtse Heuvelrug en het poldergebied van rivier de Eem. De natuurzone wordt onder andere aangelegd om te zorgen dat boscompensatie vanwege gekapte bomen bij de Westelijke Ontsluiting (N221) in Amersfoort en vooruitlopend op de reconstructie van Knooppunt Hoevelaken.
Verschillende landschappelijke elementen
In het ontwerp zijn verschillende landschappelijke elementen opgenomen. Denk aan zo’n 8 ha inheems loofbos, vochtig hooiland, ringslang broeihopen en natuurvriendelijke oevers. In het ontwerp is rekening gehouden met de beleving van de natuur voor omwonenden, onder meer dankzij zichtlijnen en Klompenpaden-routes.
De verwachting is dat het bos binnen vijftien jaar ‘volwassen’ is, door verschillende plantdichtheden. Vochtig hooiland mag spontaan ontwikkelen na afgraving van de voedselrijke bovenlaag zoals te zien is op de foto’s. Daarnaast worden inheemse gras- en kruidenmengsels toegepast op een aantal andere plekken. In de toekomst zullen de bospercelen zoveel mogelijk spontaan mogen ontwikkelen en wordt het kruidenrijke grasland extensief gefaseerd beheerd doormiddel van maaien en afvoeren. Waarbij ook telkens een deel niet wordt gemaaid. Zo ontstaat er veel variatie in de structuur en de soortenrijkdom van het gras. Dit is gunstig voor de biodiversiteit.
Betrokken partners
- Gemeente Amersfoort (opdrachtgever)
H+N+S Landschapsarchitecten (ontwerp) - SmitsRinsma (advies en ingenieursdiensten)
- Buiting Advies (ecologisch advies)
- Ranox team van Koninklijke Ginkel Groep (uitvoering)
- Heem (inzaai inheemse grassoorten)
- Vlinderstichting (Natuurpro-sympathisant)