Abseilende hoveniers
Als er bomen doodgaan of een snoeibeurt nodig hebben, is het mogelijk om de woontoren straks tot in de nok te bereiken via hijskranen. Maar voor regulier onderhoud moeten er ‘vliegende hoveniers’ worden ingezet. Dat zijn tuiniers die abseilen van etage naar etage om de planten en bomen te verzorgen. De eerste Utrechtse vliegende hoveniers zijn al opgeleid. Wie nog een spetterende aanvulling op zijn of haar cv zoekt: Wonderwoods kan nog wat snoeiende acrobaten gebruiken.
Over duurzame stadstorens klinken ook zorgen onder stadsecologen. Een ‘verticaal bos’ zou regenwater opslurpen, waardoor de bodem in de stad uitdroogt en inklinkt. Bij Wonderwoods zal dat niet aan de orde zijn, verzekeren de ontwikkelaars. “Een gesloten systeem vangt regenwater op en buffert dat in een enorm vat in de kelder”, vertelt Van Dalen. Van daaruit vindt de bewatering plaats. “Zo onttrekt het pand geen water aan de omgeving.” Sensoren gaan precies meten of en hoeveel water de planten nodig hebben. Computers sturen het irrigatiesysteem aan. Daar komt geen mens met gieter aan te pas.
Een ander kritiekpunt is dat een duurzaam wooncomplex zo luxe en exclusief is dat het alleen bereikbaar is voor een kleine, elitaire groep. In Milaan is dat ook zo, omdat het ‘bosco verticale’ uit peperdure appartementen bestaat. “Daar hebben we lessen uit getrokken”, zegt Timo Cents van Arcadis. Een deel van de woningen is voor de middenhuur. “Ook krijgt het pand meerdere openbare ruimten, zoals een stadspark dat met een loopbrug bereikbaar is. Zo ontstaat een groene oase, waar de hele stad iets aan heeft.” Volgens Cents is de bouw van groene woontorens in de stad een logische ontwikkeling in deze tijd. “We moeten de crisis oplossen rond klimaat, natuur en biodiversiteit. Tegelijk willen we het landschap niet te veel verstoren bij de uitvoering van de enorme bouwopgave die er ligt. Het resultaat is compacte, hoge bouw in de stad, waarin de natuur een plek inneemt.”
Voor de uitstraling van Utrecht is het een goede zaak, zegt Cents, dat Wonderwoods naast de Dom straks uit de verte te zien is. “Het natuurinclusieve complex luidt ook een nieuw, milieuvriendelijk tijdperk in. Zie het als een groene kathedraal.”
Lees ook: Wonderwoods is beste Mixed-Use project van Europa