De gezamenlijke tuin van 5700 m2 bestaat deels uit volle grond en deels daktuin met waterretentie.  

In de gehele tuin is een inheemse kruidenvegetatie van Heem ingezaaid. Daarnaast vind je er wadi’s, een vijver, beeklopen, faunatoren en natuurlijke zitelementen met geïntegreerde faunavoorziening (takkenrillen).

Klimaatadaptatie en biodiversiteit is hét thema van deze tuin. In de retentielaag van de daktuin wordt water opgeslagen en de wadi’s en beeklopen staan met elkaar in verbinding. Op deze manier is er een natuurlijk landschap gecreëerd die je kunt bewandelen via half verharde kronkelpaden. Er is geen afscheiding gemaakt tussen de terrassen van de bewoners wat het gevoel van een landschap, verbinding en beleving versterkt.

De tuin is een oase voor mens en dier. Zo vindt je er wadi’s, een vijver, prachtige bloemen en planten, takkenrillen en een faunatoren. De verschillende bankjes maken het aantrekkelijk om iedere dag weer iets nieuws te ontdekken.
De wens vanuit de opdrachtgever was een tuin in hoogstedelijk gebied wat bij moet dragen aan een toekomstbestendige leefomgeving. ….. heeft gekozen voor een natuurlijk landschap een tuin met groen/blauwe inrichting in een combinatie van water en natuurontwikkeling. Deze tuin levert maximale ecosysteemdienten, zoals verkoeling, waterinfiltratie en biodiversiteit. 

De bewoners van Noorderhaven genieten elke dag van deze tuin. Soms wandelen ze alleen even door de tuin, maar vaak eindigt dit in een gezellig praatje op een bankje. Onderwerp van gesprek is vaak ‘het nieuws’ wat ze weer ontdekt hebben in de tuin.
Het enthousiasme van de bewoners resulteerde in een speciaal voor hun georganiseerde ‘bewonersbijeenkomst’. Maar liefst 65 mensen namen hieraan deel op 9 augustus. De groep werd opgesplitst in drieën voor een rondleiding door medewerkers van Ranox door hun eigen tuin. Het was enorm genieten. Niet alleen voor hun, maar ook voor ons. Kortom, een tuin van verbinding.  

Opdrachtgever: Heijmans Woningbouw Amersfoort 
Landschapsarchitect: Bureau Hager & Huigens
Bouwkundig architect: Geurst & Schulze architecten en Diederendirrix Architectuur en Stedenbouw
Aanleg en onderhoud: Van Ginkel Oost-Nederland
Aanleg: 2023