Sedumdak voordelen

Behalve het fraaie aanzicht zitten er nog veel meer voordelen aan een sedumdak. Enkele voordelen van een sedumdak zijn:

  1. Milieuvriendelijkheid: Een sedumdak is een natuurlijke manier om uw dak te bedekken. Het zorgt voor een betere luchtkwaliteit en vermindert de hoeveelheid regenwater die naar het riool stroomt. Het vermindert ook de hoeveelheid CO2 in de lucht.
  2. Energie-efficiëntie: Een sedumdak biedt isolatie voor uw huis, waardoor u minder energie nodig heeft om uw huis te verwarmen en te koelen. Dit betekent dat u kunt besparen op uw energierekening en tegelijkertijd het milieu helpt door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
  3. Verlengde levensduur: Een sedumdak kan de levensduur van uw dak met wel 50 jaar verlengen. Het beschermt uw dak tegen de elementen, zoals zon, wind en regen, en vermindert de hoeveelheid schade die uw dak kan oplopen.
  4. Geluidsreductie: Een sedumdak kan ook helpen bij het verminderen van het geluid van buitenaf. Het absorbeert geluid en dempt het, waardoor uw huis stiller en comfortabeler wordt.
  5. Verbeterde esthetiek: Een sedumdak kan uw huis een unieke en aantrekkelijke uitstraling geven. Het creëert een groene oase op uw dak en voegt textuur en kleur toe aan uw omgeving.

Kortom, een sedumdak biedt tal van voordelen voor uw huis en het milieu. Het is een duurzame en milieuvriendelijke manier om uw dak te bedekken, die de energie-efficiëntie verbetert, de levensduur van uw dak verlengt, geluid reduceert en de esthetiek van uw huis verbetert. Als u op zoek bent naar een manier om uw huis te verbeteren en tegelijkertijd het milieu te helpen, is een sedumdak zeker iets om te overwegen.

Sedumdak Rabobank

Voor welke daken is een sedumdak geschikt?

Het aanleggen van een sedumdak vergt wel wat voorbereiding. Het is belangrijk dat uw dak geschikt is voor een sedumdak en dat er voldoende draagkracht is. Een sedumdak kan namelijk vrij zwaar zijn. Ook is het belangrijk dat de dakbedekking in goede staat is en er geen lekkages zijn. Het is daarom aan te raden om een specialist in te schakelen voor het aanleggen van een sedumdak.

Sedumplantjes zijn voor zowel platte als schuine daken geschikt. Een sedumdak kan gecreëerd worden op een huis, een schuur of een garage. Wel is het belangrijk dat het dak de juiste draagcapaciteit heeft. Dit kan een specialist goed beoordelen. Over het algemeen is bijna elk dak geschikt om een sedum dak van te maken, mits de draagcapaciteit hoog genoeg is.

Hoe onderhoud je een sedumdak?

Allereerst is het belangrijk om regelmatig je sedumdak te inspecteren. Check bijvoorbeeld eens in de paar maanden of er beschadigingen zijn of dat er onkruid tussen de plantjes groeit. Als je beschadigingen ziet, repareer deze dan zo snel mogelijk om verdere schade te voorkomen. Verwijder ook het onkruid tussen de plantjes, omdat dit kan concurreren met de sedumplanten en de groei ervan kan belemmeren.

Bemest de sedumplanten

Een ander belangrijk aspect van het onderhoud van een sedumdak is het bemesten van de plantjes. Sedumplanten hebben niet veel voedingsstoffen nodig, maar ze hebben wel af en toe wat extra voeding nodig om gezond te blijven. Gebruik hiervoor een meststof speciaal voor sedumplanten en volg de instructies op de verpakking.

Zorg voor voldoende water

Daarnaast is het belangrijk om je sedumdak regelmatig te bewateren. Vooral in droge periodes kan het nodig zijn om extra water te geven, omdat de plantjes anders uitdrogen. Gebruik hiervoor bij voorkeur regenwater, omdat dit beter is voor de plantjes en bovendien helpt bij het opvangen van regenwater.

Minder onderhoud nodig in de winter

Tot slot is het goed om te weten dat een sedumdak in de winterperiode minder onderhoud nodig heeft. De plantjes zijn dan in rust en hebben minder water en voeding nodig. Wel is het belangrijk om te voorkomen dat er ijsvorming ontstaat op het dak, omdat dit de plantjes kan beschadigen. Verwijder daarom sneeuw en ijs zo snel mogelijk van je sedumdak.

Nog te vaak is de Koninklijke Ginkel Groep betrokken bij groendakrenovatie. Doordat bijvoorbeeld het onderhoud niet volgens de onderhoudsvoorschriften is uitgevoerd. Voorkom daarom teleurstellingen en laat u adviseren door de vakman!

Onderhoud dak- en gevelprojecten

Wat kost een sedumdak?

Bij kleinere daken wordt het sedumpakket ook wel aangebracht met sedumcassettes  (kant- en klare sedumtegels). Soms krijgt u voor een groendak subsidie. Dit lichte vegetatiedak weegt waterverzadigd tussen de 50 tot 120 kg/m2. Een watergeefsysteem is veelal niet nodig; sedums zijn namelijk echte zonaanbidders.

Voor een goed resultaat is de juiste dikte van de substraatlaag, maar ook de keuze van een geschikt drainagesysteem bepalend. Zeker wanneer het een Pluvia afvoersysteem (onderdruksysteem) betreft.

Als Optigroen premium partner hebben wij de unieke mogelijkheid om een windbelastingsberekening te laten maken volgens de nieuwe Eurocode. Daarmee weet u of het mosssedumdaken kan dienen als ballastlaag op een losliggende dakbedekking.

Interesse in een sedumdak?

Heeft u interesse in een Sedumdak? Klik hier voor informatie of neem contact met ons op! Dan beantwoorden wij uw vragen zo zorgvuldig mogelijk.