Sedumdak voordelen

Behalve het fraaie aanzicht zitten er nog veel meer voordelen aan een sedumdak. Ze beschermen uw dak namelijk tegen alle weersomstandigheden en dragen zo bij aan de duurzaamheid van uw dak. Dit kan er voor zorgen dat dakbedekking twee tot drie keer langer meegaat.  

Het voordeel van sedum ten opzichte van andere dakbedekking is dat de plant nauwelijks onderhoud nodig heeft en erg sterk is. Sedum is niet dood te krijgen. De sedumplant als dakbedekking werkt ook isolerend. In de winter beschermt het tegen de kou en in de zomer houdt het de warmte tegen. Het laatste grote voordeel van sedumdaken is dat het een geluidsisolerende werking heeft.

Een sedumdak hoeft niet alleen praktisch te zijn, maar kan er ook heel mooi uitzien. U kunt bijvoorbeeld meerdere kleuren gebruiken en zo een patroon vormen, er zijn immers meer dan 250 soorten sedumplanten. Ook kunt u de sedum combineren met kiezels of gras. Zo kunt u eigenlijk een tuintje creëren op uw dak.

Voor welke daken is een sedumdak geschikt?

Sedumplantjes zijn voor zowel platte als schuine daken geschikt. Een sedumdak kan gecreëerd worden op een huis, een schuur of een garage. Wel is het belangrijk dat het dak de juiste draagcapaciteit heeft. Dit kan een specialist goed beoordelen. Over het algemeen is bijna elk dak geschikt om een sedum dak van te maken, mits de draagcapaciteit hoog genoeg is.

Onderhoud sedumdak

Wat vaak wordt vergeten is het onderhoud van een sedumdak. Nog te vaak is de Koninklijke Ginkel Groep betrokken bij groendakrenovatie. Doordat bijvoorbeeld het onderhoud niet volgens de onderhoudsvoorschriften is uitgevoerd. Voorkom daarom teleurstellingen en laat u adviseren door de vakman!

Kosten sedumdaken

Bij kleinere daken wordt het sedumpakket ook wel aangebracht met sedumcassettes  (kant- en klare sedumtegels). Soms krijgt u voor een groendak subsidie. Dit lichte vegetatiedak weegt waterverzadigd tussen de 50 tot 120 kg/m2. Een watergeefsysteem is veelal niet nodig; sedums zijn namelijk echte zonaanbidders.

Voor een goed resultaat is de juiste dikte van de substraatlaag, maar ook de keuze van een geschikt drainagesysteem bepalend. Zeker wanneer het een Pluvia afvoersysteem (onderdruksysteem) betreft.

Als Optigroen premium partner hebben wij de unieke mogelijkheid om een windbelastingsberekening te laten maken volgens de nieuwe Eurocode. Daarmee weet u of het mosssedumdaken kan dienen als ballastlaag op een losliggende dakbedekking.

Interesse in een sedumdak?

Heeft u interesse in een Sedumdak? Klik hier voor informatie of neem contact met ons op! Dan beantwoorden wij uw vragen zo zorgvuldig mogelijk.