Wat is een zwemvijver?

Een zwemvijver is een waterpartij die speciaal is ontworpen om in te zwemmen. In tegenstelling tot een standaard zwembad maakt een zwemvijver gebruik van biologische processen om het water schoon en gezond te houden. Het combineert een zwemgedeelte met een ecologisch filtergedeelte, waarin waterplanten en micro-organismen zorgen voor natuurlijke zuivering. Hierdoor wordt er geen gebruik gemaakt van chemische producten zoals chloor, wat de zwemvijver ook nog eens milieuvriendelijk maakt!

Verschil tussen een zwembad en zwemvijver

Een zwembad en een zwemvijver zijn beide een heerlijke toevoeging voor iedere achtertuin, maar er zijn belangrijke verschillen tussen deze twee opties:

 1. Chemicaliën versus natuurlijke filtratie: Het grootste verschil tussen een zwembad en een zwemvijver is de manier waarop het water wordt gefilterd. In een traditioneel zwembad worden chemicaliën zoals chloor gebruikt om het water schoon en vrij van bacteriën te houden. Een zwemvijver maakt daarentegen gebruik van natuurlijke filtratieprocessen, waarbij bacteriën en planten worden gebruikt om het water op natuurlijke wijze te zuiveren. Dit zorgt voor gezonder en natuurlijker zwemwater zonder dat chemische toevoegingen nodig zijn.
 2. Ontwerp en esthetiek: Zwembaden hebben meestal een standaard ontwerp met strakke, rechte lijnen en een uniforme diepte. Ze zijn vaak gemaakt van materialen zoals beton, fiberglas of vinyl en hebben een meer kunstmatige uitstraling. Zwemvijvers daarentegen bieden meer ontwerpmogelijkheden en kunnen zowel strakke als natuurlijke vormen hebben. Ze kunnen worden geïntegreerd in het landschap met organische vormen, rotsen en levende planten, waardoor ze een harmonieus onderdeel worden van de tuinomgeving.
 3. Waterkwaliteit en huidvriendelijkheid: Vanwege het gebruik van chemicaliën in zwembaden kan het water soms irriterend zijn voor de huid, ogen en luchtwegen. In een zwemvijver is het water daarentegen zachter en vriendelijker voor de huid, omdat er geen chemische stoffen worden gebruikt. De natuurlijke filtratieprocessen in een zwemvijver zorgen voor een evenwichtig ecosysteem en creëren een gezonde en verfrissende zwemervaring.
 4. Onderhoud: Het onderhouden van een zwembad vereist regelmatige controle van de chemische niveaus, het schoonmaken van filters en het toevoegen van chemicaliën om de waterkwaliteit op peil te houden. Een zwemvijver heeft over het algemeen minder intensief onderhoud nodig. Het verwijderen van bladeren en ander organisch materiaal, het controleren van de waterchemie en het beheersen van de groei van waterplanten zijn belangrijke onderhoudstaken voor een zwemvijver.

Natuurlijke filtersystemen voor een schone zwemvijver

Bij zwemvijvers maken we geen gebruik van chemicaliën om het water te filteren en schoon te houden, maar enkel natuurlijke filtersystemen. We kunnen deze filtersystemen opsplitsen in twee soorten: een zandfilter en een helophytenfilter. Een zandfilter werkt in principe hetzelfde als de natuurlijke filtering van water in de duinen. Het water sijpelt langzaam door het zand, waardoor het vuil achterblijft en er schoon water overblijft. Echter werkt een zandfilter vele malen effectiever en sneller dan in de natuur en kan deze keer op keer gebruikt worden met dezelfde kwaliteit als de eerste filtering. Een zandfilter is een redelijke inverstering bij de aanleg, maar is zeer duurzaam op de lange termijn.

Bent u op zoek naar een goedkopere en zeer natuurlijke oplossing? Dan biedt een helophytenfilter de uitkomst! Een helophytenfilter bestaat uit waterplanten en speciale stenen die het vijverwater filteren. Verschillende pompen in de zwemvijver zorgen ervoor dat het water langs deze planten komt. Deze planten worden apart aangelegd aan de rand van de zwemvijver, zodat u tijdens het zwemmen geen last heeft van planten. Naast de werking als effectieve filter, geeft een helophytenfilter ook een mooi en natuurlijk effect in uw tuin.

Voordelen van een zwemvijver

Een zwemvijver heeft een aantal voordelen voor u en uw tuin:

 • Geniet het hele jaar door
 • Duurzaam door natuurlijke filtratie
 • Weinig onderhoud nodig
 • Perfecte combinatie tussen natuurschoon en zwemplezier
 • Kleine ecologische footprint
 • Gezonder zwemwater

Zwemvijver aanleggen

Een natuurvijver kan naar wens worden ontworpen. Bij het kiezen van een ontwerp kunt u zelf bepalen welke materialen, planten en andere benodigdheden u bij uw zwemvijver wilt. Als wij samen met u het ontwerp hebben vastgesteld zullen onze vakmensen uw natuurvijver aanleggen. Na het aanleggen van uw livingpool kunt u direct een verfrissende duik nemen in uw zwemvijver. U kunt er ook voor kiezen om het water te filteren door het aanleggen van een livingpool. Op het Tuinidee evenementen van 2016 heeft een door ons aangelegde zwemvijver de hoofdprijs gewonnen.

Zwemvijver kosten

De kosten van een vijver om in te zwemmen zijn afhankelijk van uw wensen. Om te kunnen zwemmen zal de zwemvijver ongeveer 30m2 zijn. De kosten voor een zwemvijver zijn niet direct hoger of lager dan de kosten voor een zwembad of een vijver. De kosten voor een zwemvijver zijn afhankelijk van het materiaalgebruik, beplanting of andere toevoegingen. U kunt een zwemvijver bij ons geheel naar wens laten ontwerpen samen met een van onze projectadviseurs.

Zwemvijver in uw tuin

De Koninklijke Ginkelgroep heeft jarenlange ervaring in het aanleggen van zwemvijvers. Natuurvijvers in uw tuin kan ervoor zorgen dat u het hele jaar kunt genieten van zwemmen tot schaatsen. Het verschil met een normale vijver in uw tuin is dat een vijver voornamelijk in de zon wordt aangelegd. Door de zon zal de vijver in uw tuin eerder verwarmen waardoor u langer kunt genieten van uw vijver. Interesse in een zwemtuin? Neem contact met ons op.

 

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.