‘Ik zat op de HAVO en mocht een opleiding kiezen. Het werd Stedenbouwkundig ontwerpen in Deventer. Vol enthousiasme startte ik aan de opleiding. Maar gaandeweg het eerste jaar ontdekte ik dat ik, in tegenstelling tot de andere studenten, het ontwerpen van het groen véél leuker vond dan al die stenen. Ik vond het geweldig om groenstroken te ontwerpen, in plaats van wijkjes tekenen. Terwijl de andere studenten keken naar minors, zocht ik een andere opleiding, één waar het groen centraal stond. Zo stond ik een paar maanden later op de stoep bij Hogeschool Larenstein, voor de opleiding Tuin- en Landschapsinrichting. Dat bleek een schot in de roos.’

Ik ontmoette allerlei andere mensen die net zo veel van groen bleken te houden als ik. Een van die mensen was Feiko-Jan. Hij was een jaar eerder klaar met de opleiding als ik, maar we spraken elkaar nog regelmatig. Na z’n opleiding was hij aan de slag gegaan bij de Koninklijke Ginkel Groep. Via hem hoorde ik dat er een plek gemaakt zou worden voor een Junior Beplantingsadviseur. Het was een heel nieuwe functie. Daar had ik wel oren naar.’

Informeel sollicitatiegesprek

‘Ik ging op gesprek. Het was mijn eerste sollicitatie, dus ik was best zenuwachtig. Helemaal niet nodig natuurlijk, want het was een heel informeel gesprek. Ik zat aan tafel met Marc de Jager (Projectadviseur) en Robert van den Brink (Coördinator Calculatie & Projectvoorbereiding). Het was echt een verkennend gesprek: Wat is er mogelijk voor jou en ons? En hoe zouden we dit vorm kunnen geven? De sfeer was heel leuk, ik voelde me welkom. We hebben echt met elkaar gekeken hoe we invulling konden geven aan deze nieuwe functie. Het was op dat moment nog de vraag hoe we die 32 uur zouden gaan vullen. Dat kan ik me inmiddels niet meer voorstellen, haha.’

Beplanting als prioriteit

‘Bij de Koninklijke Ginkel Groep ben ik echt 24-hour bezig met beplanten. Ik doe het complete plaatje: een visie, een concept, een plan, maar ook het klantcontact, met meedenken over de uitvoering en de monitoring na een paar jaar. Bij veel bedrijven is een beplantingsplan een los eindje. Hier doe je het er niet bij, maar is het de prioriteit. Ik doe beplanting van A-Z, dat vind ik geweldig! Bovendien werk ik met mensen die planten net zo leuk vinden als ik!’

Opleiding op maat

‘Inmiddels ben ik een jaar aan boord. Het is bizar hoeveel je in een jaar doet, de weken gaan zo snel. Ik heb al zo veel ontzettend gave projecten gedaan! En ik heb al zo veel geleerd, ik werk nu zo anders dan een jaar geleden. Ik word begeleid door Marc en neem wekelijks met hem een moment om bij te praten. Dan praten we de projecten door, maar ook de uitdagingen waar ik tegenaan loop. Zo ontdekte ik al snel dat ik wat moeite heb met aantallen en maatvoering. Dat werd op school minder uitgebreid behandeld dan dat je in de praktijk nodig hebt. Gelukkig is het bij Koninklijke Ginkel Groep mogelijk om een dagje mee te gaan met de uitvoering. Zo ben ik mee geweest bij het aanplanten van Wonderwoods en bij het uitzetten van de beplanting tijdens de aanleg van een particuliere tuin.

Wat ik echt tof vind aan de Koninklijke Ginkel Groep is dat er op zo’n moment maatwerk mogelijk is. We kijken samen hoe we hier een oplossing voor kunnen vinden. Nu loop ik elke woensdagmiddag mee met landschapsarchitect Sietse Hager. We lopen samen de projecten door en hij laat me van alles van zijn werk zien. Daar leer ik ontzettend veel van! Ik vind het echt tof dat de Koninklijke Ginkel Groep me zo de kans geeft om verder te ontwikkelen.’

Vooraanstaande projecten

‘Bij de Koninklijke Ginkel Groep werk ik aan innovatieve projecten. Waar we in de opleiding keken naar de Bosco Verticale in Milaan, werk ik nu zelf aan de Nederlandse versie: WonderWoods. Daar hoorde ik in m’n opleiding al over en al sinds week 1 dat ik hier werk, ben ik er zelf onderdeel van! Dat is echt bizar, haha.

Ik werk aan ongeveer 7 – 10 projecten tegelijkertijd. Dat varieert enorm: van WonderWoods tot een particuliere tuin, van openbaar groen tot groene gevel en daktuin. Ik deel mijn tijd en projecten zelf in, ik heb volledige vrijheid in m’n werk. Ik werk vaak 1 dag vanuit huis en de overige 3 op kantoor. Mijn beplantingsplannen beginnen altijd op papier, daar werk ik het ontwerp uit met de hand. Dat werkt fijner, je hebt veel meer fantasie en creativiteit naar mijn mening. Daarna wordt het omgezet naar een CAD-tekening, zodat het plan door kan naar de uitvoering.

Een van de projecten van afgelopen jaar is het beplantingsontwerp voor WPB in Eindhoven, een waterzuiverings- en productiebedrijf. Zij bouwen een nieuw hoofdgebouw op hun terrein. Dat pand krijgt een groengevel met een aantal schuine hoeken. In de eerste maand dat ik voor Koninklijke Ginkel Groep kwam meteen de vraag: wil jij het beplantingsplan maken voor dit project? Dat vond ik heel spannend, maar ook heel gaaf! Ik ben aan de slag gegaan: assortimentslijsten gemaakt, in gesprek gegaan met de ecoloog, landschapsarchitect, de opdrachtgever en hier een tussentijds beplantingsconcept aan gepresenteerd om vervolgens uit te werken tot definitief beplantingsplan. Het leukste aan dit project vind ik dat we een beplantingswijze hebben toegepast die bij de Koninklijke Ginkel Groep niet als standaard wordt gebruikt bij groene gevels. Normaal gesproken werken we veel met groepen beplanting en wordt er een passend concept bedacht voor iedere unieke gevel, maar bij deze gevel hebben we een veel individualistischer concept bedacht. De gevel is zo vormgegeven dat het uiterlijk van de beplanting zo dicht mogelijk aansluit bij de natuurlijke vegetatie van een droog schraalland. We zijn benieuwd hoe deze zich gaat ontwikkelen de komende jaren. Er zit zelfs een aantal proefsoorten in die zich moeten gaan bewijzen in de gevel.

Inmiddels is het pand gebouwd en hangt de groene gevel er in, heel vet! Ik kijk dan naar de foto’s en denk: ‘Dat heb ik gemaakt!’ Dat maakt me dan wel trots.’

Plantenbibliotheek

‘Een ander project waar ik als ‘plantengekkie’ aan werk, is de plantenbibliotheek voor Koninklijke Ginkel Groep. Van elke plant die we gebruiken, inventariseren we de verschillende eigenschappen en toepassingen. Om voor opdrachtgevers een beter beeld te kunnen geven wat een beplantingsplan inhoudt, is het van belang om goede beelden te hebben die de juiste sfeer en uitstraling van de beplanting weergeven. Daarom ga ik er regelmatig op uit met samenwerkingspartners en collega’s om projecten te bezoeken. We wisselen ter plekke kennis en ervaring uit, maar het biedt me ook de gelegenheid om al die planten te fotograferen.’

Werken bij Koninklijke Ginkel Groep

‘Na een jaar durf ik wel te zeggen dat Koninklijke Ginkel Groep voor mij voelt als een thuis. We hebben een gemoedelijke, vriendelijke sfeer samen, het is onderling heel gezellig. Je werkt met mensen die echt passie hebben voor het werken in het groen, dat vind ik heel leuk. Je krijgt de gelegenheid om van je hobby je werk te maken. Met zulke leuke mensen hele mooie projecten doen, dit is voor mij echt een droombaan.’

‘Omdat het een groot bedrijf is, zie ik nog allerlei kansen voor de toekomst. Ik vind het leuk om meer te werken vanuit natuurinclusiviteit, echt natuur maken. Maar ik vind ook bomen erg interessant, net als interieurbeplanting. Maar dat is fijn aan Koninklijke Ginkel Groep: je kunt hier alle kanten op. Je kunt je, mede door de interne kenniskolommen, verdiepen in kanten van het groen waar je nog niet zo veel mee in aanraking bent gekomen.’

Ook ’s avonds in de tuin

‘Ik heb gisteren de handtekening gezet onder mijn eerste eigen huis. De enige voorwaarde: er moet een tuin bij zitten. Dat is gelukt! Dus ik ben straks niet alleen overdag met het groen bezig, maar kan ’s avonds lekker in m’n eigen tuin aan de slag. Ik ben al een heel Pinterestbord aan het vullen met inspiratie: het wordt een natuurinclusieve tuin waar biodiversiteit prioriteit krijgt en die gezellig en intiem is. Zo wordt het echt 24/7 in het groen!’

Word jij de nieuwe collega van Myrthe?

Boomtechnisch adviseur
Pius Floris Boomverzorging
Hovenier onderhoud
Debie & Verkuijl Erfgoedhoveniers
Hovenier aanleg
Debie & Verkuijl Erfgoedhoveniers
Voorman onderhoud
Rosa Novum Rhenen
Hovenier aanleg tuinen
Van Ginkel Veenendaal
Voorman aanlegprojecten
Van Ginkel Oost-Nederland
Allround Servicemedewerker Interieurbeplanting
Van Ginkel Interieurbeplanting
Medewerker aanleg dak- en gevelbegroeiing
Van Ginkel Veenendaal
Meewerkend voorman onderhoud
Rosa Novum Veenendaal-Rhenen
Carrièreswitch? Word zij-instromer!
Koninklijke Ginkel Groep