Tijdens zijn meeloop dag liet Gert alle werkzaamheden zien/ervaren die hij doet aan het Levende Gebouw van Aeres in Almere. Een onvergetelijke dag, die is vastgelegd in fotografie, film en artikelen.

Groeien door Groen is een campagne van NetwerkZes gemaakt om andere jongeren te inspireren en te laten zien hoe interessant en innovatief werken in de groene sector is. Groeien door Groen is een initiatief van FNV, CNV, VHG en Colland.

Meer weten over Aeres Hogeschool Almere? Ga naar de projectpagina.

Matthijs

Matthijs is 13 jaar oud en weet nu al wat hij later wil: hovenier worden. Want zoals hij zelf zegt: “Als hovenier ben je veel bezig met planten, waar je veel tijd aan besteedt en ook nog eens mensen blij mee maakt.” Daarbij is het een veelzijdig beroep omdat je naast planten ook bezig bent met bestrating en houtwerk. Geen dag is dus hetzelfde.

Dat Matthijs het groen in wil, was voor niemand een verrassing. Thuis is de hovenier in spe namelijk al druk bezig met het kweken van zijn eigen ‘moestuin’. Op zijn kamer verzorgt Matthijs een paprikaplant en ook het verbouwen van sla is geen enkel probleem. Als het even kan, is de tuinbaas dan ook buiten te vinden. Zodra zijn vader in de tuin bezig is, dan is Matthijs dat ook. Of het nu gaat om schoonmaken, onkruid wieden, bestraten of planten neerzetten, hij vindt het allemaal even leuk om te doen.

Toen de kans voorbijkwam om voor één dag te werken met een hovenier van de toekomst liet Matthijs er geen gras over groeien. Hij appte gelijk zijn ouders of hij mee mocht doen en regelde alles helemaal zelf. De grote glimlach op zijn gezicht verraadt hoe gelukkig hij is met deze unieke ervaring. Vooral de hoogwerker op de hoogste stand weet Matthijs wel te waarderen. “Het is echt heel vet, je ziet de mensen allemaal heel klein beneden en je kijkt zo over de hele omgeving”, glundert de groen-leerling.

Zo samen in de hoogwerker, planten inspecterend, heb je natuurlijk mooi de gelegenheid om je mede-hovenier het hemd van het lijf te vragen. Hoe is het om hovenier te zijn? Hoe is hij hovenier geworden? Hoe kunnen die planten aan het gebouw groeien? Het is de nieuwsgierigheid van Matthijs die continu de boventoon voert. Ondertussen mag hij helpen bij het snoeien van het groene gebouw. En leert hij over het leven dat hij in de toekomst wil leiden.

“Op school heb ik dit nog nooit gedaan, de school is niet hoog genoeg voor een hoogwerker en er groeien geen planten op het dak of aan de zijkant”, lacht Matthijs. Voorlopig zal hij het dus weer moeten doen met het stekken, knippen en kweken van plantjes in de kas op school. Totdat hij oud genoeg is om zelf als hovenier van de toekomst aan de slag te gaan. Maar dit is een ervaring die ze hem in ieder geval nooit meer afnemen.

Gert

Als hovenier van de toekomst maakt Gert (43) gebruik van de modernste technieken om groene gebouwen te onderhouden. Een niet-alledaagse tak in het hoveniersvak, maar ook een functie die hem op de meest bijzondere plekken en gebouwen van het land brengt.

In zijn jeugd was Gert niet binnen te houden, voor zonsopgang stond hij al bij de achterdeur om naar buiten te gaan. Het is dan ook niet gek dat hij voor een baan in de buitenlucht koos. Het was op de middelbare school dat hij in aanraking kwam met het groenvak. En hij was direct verkocht: lekker buiten, met je handen fysiek iets maken of onderhouden. Dat het uiteindelijk uitgegroeid is naar het vak wat hij nu beoefend had hij toen nooit durven dromen.

Een hovenier van de toekomst doet in de basis hetzelfde als een gewone hovenier. Alleen maakt hij daarbij gebruik van moderne hulpmiddelen. Bijvoorbeeld het web-based monitoren van planten: via het internet controleren of planten voldoende vocht en voeding krijgen. Deze systemen kunnen veel voor de hovenier overnemen, maar het is zijn eigen waarneming die het allerbelangrijkste is. “Het groen zelf kun je niet onderhouden vanachter een computer, daar zal je toch echt de handen voor uit de mouwen moeten steken”, aldus Gert.

Er zit nog een groot verschil in het werk van Gert met dat van een reguliere hovenier. Zijn beplanting staat namelijk regelmatig op grote hoogte of gaat verticaal omhoog. Dat vereist net iets andere werkmethodes dan de gewone achtertuin. Zo gaat Gert de ene dag abseilend met een snoeischaar langs een pand en staat hij de volgende dag in een hoogwerker op de hoogste stand planten te controleren. “Je moet zeker geen last van hoogtevrees hebben”, lacht Gert. Maar het zijn vooral die gebouwen die zijn werk zo interessant maken. Want het zijn complete, levende, gebouwen die technisch goed in elkaar zitten.

“Het groenwerk is eigenlijk hetzelfde als in een gewone tuin, maar bij ons vaak verticaal en hoog op een dak. Maar het zijn vooral de levende gebouwen die het zo leuk maken.”

Voor de Groeien door Groen-opnames stond Gert niet alleen in de hoogwerker. De 13-jarige aspirant hovenier Matthijs liep een dagje met hem mee. Het enthousiasme en de nieuwsgierigheid van de jongen vindt Gert geweldig. “Vooral de jeugd denkt dat het werken met groen bestaat uit in een oranje hesje schoffelen in een plantsoen, maar dat is het dus echt niet.” Volgens Gert is hovenier één van de leukste beroepen die er is, want het is heel divers en je komt overal. En gelukkig ziet een jongen als Matthijs dat ook. Zodat er ook in toekomst voldoende hoveniers zijn.

Projecten

Een kijkje tussen onze eerdere oplossingen

Wij werken graag aan allerlei soorten projecten. Hieronder staan een aantal van deze projecten.

Partners

Samen werken we goed en groen

Groen vormt een essentieel onderdeel van een leefbare stad. Het zuivert de lucht, koelt de stad, voorkomt wateroverlast en zorgt bovenal voor een gezonde omgeving waar mensen zich veilig en gelukkig voelen.