Terug naar diensten

Van groene gevel tot levend gebouw

Bij een groen dak denken we allang niet meer alleen aan een tuin op een dak. Het concept van het groene dak staat voor systemen en technieken waarmee groen kan worden toegepast:

  • Op, in en aan bijna elke bouwconstructie;
  • op, onder en boven het maaiveld.

Het kan gaan om platte of hellende daken en om complete (binnen)tuinen op bijvoorbeeld een parkeergarage. Door de toepassing van zowel groene daken als groene gevels en binnenbeplanting, ontstaan complete levende gebouwen die als geschikte biotoop voor mens en dier functioneren.

Soorten groene daken

Er zijn net zoveel soorten groene daken als er wensen zijn. Denk aan natuurdaken, sedumdaken, dakterrassen en zelfs dakparken en parkeerdaken. Er zijn ook groene daken die specifieke klimaatoplossingen bieden, namelijk:

  • het retentiedak: een groen dak dat regenwater bergt in natte perioden en weer afgeeft aan de beplanting in droge perioden.
  • Het solargroendak: Een dak met zonnepanelen, waterbuffering en biodiversiteitswaarde. De panelen zijn opgenomen in het groen. Doordat groen verdampt, koelt de omgevingstemperatuur af en werken de zonnepanelen beter.

Groene gevels: grondgebonden of modulair

Groene gevels zijn er in grondgebonden en modulaire varianten. Bij de grondgebonden variant staan de klimplanten aan de voet van de gevel en groeien ze omhoog. Afhankelijk van de toegepaste klimplant gebeurt dit met of zonder hulp. Sommige planten klimmen zelf, anderen hebben een hulpconstructie nodig.
Modulaire gevelsystemen maken van een gevel een verticale tuin. De gevel bestaat uit een reeks boven en naast elkaar geplaatste groeimediums waarin heesters en vaste planten samen een verticale tuin vormen. De modulaire gevel bestaat in feite uit veel kleine ‘tuintjes’ die samen de gevel bedekken. De vergelijking met een schilderij gaat hier op. De techniek wordt ook gebruikt in en aan de zogenaamde levende gebouwen waarin ook bomen, grote heesters en binnenbeplanting worden verwerkt.

Groene daken en gevels

Bekijk onze projecten en oplossingen boven het maaiveld

De diversiteit aan projecten die de Koninklijke Ginkel Groep maakt en onderhoudt is groot. Bekijk hieronder een selectie van gerealiseerde projecten.

Combineren van functies

Het mooie van groene daken en gevels is dat er veel doelen mee kunnen worden bereikt en functies kunnen worden gecombineerd. Een groen dak/een groene gevel biedt een prettige omgeving met hoge esthetische waarde aan mensen. Maar er is veel meer mogelijk. Parkeren kan worden gecombineerd met natuurwaarden bijvoorbeeld. Zonnepanelen, waterbuffering en de biodiversiteit kunnen hand in hand gaan. Groene gevels zijn mooi, bieden nestgelegenheid voor vogels en zorgen voor een betere luchtkwaliteit. En een dakterras voor ontspanning voor de kantoorgebruikers, biedt tegelijkertijd een geschikte habitat voor flora en fauna.

Kwaliteit en kennis

Het realiseren en onderhouden van groene daken is een kennisintensief vak. De Koninklijke Ginkel Groep borgt deze kennis doordat we partner zijn van Optigrun, de dakbegroener. Deze specialistische organisatie innoveert, doet onderzoek en levert techniek en materialen waardoor de Koninklijke Ginkel Groep groene daken kan maken op elke schaal en met hoge complexiteit. Vanzelfsprekend zijn we daarnaast ISO 9001 – VCA**  en Groenkeur gecertificeerd.

NB. Dakterrassen voor particulieren worden alleen in opdracht genomen als er een architect bij betrokken is.

Advies van een projectadviseur
Advies van een projectadviseur

Ik ben Walter van de Werken en adviseer u graag