Groen als oplossing voor luchtkwaliteit
Volgens de rijksoverheid is 3,5% van de ziektelast in Nederland toe te schrijven aan het buitenmilieu. Daarbij gaat het naast luchtverontreiniging ook om UV-straling en geluid. Groen kan met zijn filterende en fijnstofbindende werking onderdeel zijn van een aanpak die helpt deze ziektelast te verminderen. De Koninklijke Ginkel groep werkt met een een pakket aan diensten en specialismen mee aan de oplossingen hiervoor.
Wat kan groen?
Planten kunnen door fotosynthese C02 omzetten in koolhydraten. Daarbij komt zuurstof vrij, de basis voor het leven op aarde. Bovendien zorgen planten voor een gezonde bodem en een gezonde bodem kan ook stikstof opnemen. Planten en bomen zijn dus onmisbaar, ook in de strijd tegen luchtvervuiling. Ze filteren en binden fijnstof, ze bieden bescherming tegen UV-straling en kunnen zelfs geluid dempen.
Zijn grote effecten haalbaar?
Alle vormen van groen verwijderen fijnstof of binden gasvormige verontreinigingen. Maar groen is niet opgewassen tegen hoge lokale concentraties van verontreiniging. De uitstoot verminderen is de enige echte oplossing. Toch kan groen een belangrijke aanvullende rol spelen in beleid dat luchtverontreiniging tegen gaat. En als je geen groen zou planten, zou de situatie nog ernstiger zijn. Als je alleen al kijkt naar C02: waar zouden we zijn zonder groen?