De Koninklijke Ginkel Groep is door de vakjury genomineerd voor de landelijke competitie Tuin van het Jaar verkiezing 2017. De tuin kreeg van de vakjury de naam ‘De tuin met twee gezichten’. De tuin wordt gekenmerkt door een tuingedeelte rondom de woning, met ruime terrassen en gedetailleerde plantvakken. Verder van de woning af is er ruimte voor kruiden, water en grote groepen vaste planten. Deze tuin is ontworpen door Sietse Hager van Bureau Hager & Huigens.

Begin volgend jaar maakt branchevereniging VHG de winnaars bekend van zowel de vak- als de publieksprijs. De vakprijs bepaalt de vakjury, voor de publieksprijs wordt een Facebook-pagina aangemaakt met foto’s en video’s van de tuinen. Iedereen kan op die pagina zijn stem uitbrengen. Daarvan houden we u op de hoogte!

Na een tuinbezoek heeft de TvhJ-vakjury zeven inzenders voor landelijke Tuin van het Jaar-competitie genomineerd. De genomineerde tuinen zijn heel divers: van een compacte stadstuin, een daktuin tot een kleurrijke tuinkamer en een uitbundige bosvillatuin.

Alle genomineerde tuinen zijn inspirerend en ook leerzaam, zowel voor de beroepsgroep als voor de consument.

Publieksprijs Elke tuin is gefotografeerd en gefilmd, zodat het grote publiek via een wedstrijdpagina op Facebook op deze tuinen vanaf begin 2017 kan stemmen. Deze impressies zullen tuineigenaren en groenliefhebbers inspireren en uitnodigen hun keuze te maken. De inzending met de meeste stemmen krijgt de Publieksprijs. In het voorjaar van 2017 reikt de jury beide prijzen uit tijdens een feestelijke bijeenkomst.

Criteria De vakjury heeft de tuin beoordeeld op de volgende vooraf vastgestelde aspecten: ontwerp, vakmanschap, de toegepaste beplanting en de uitwerking van de oorspronkelijke opdracht. Ook de verhouding groen en niet-levende materialen, de inzet van creativiteit, innovatie, duurzaamheid en ondernemerschap zijn meegenomen in de beoordeling.

Leren van kritische vakjury De samenstelling van de vakjury met hoveniers, tuin- en landschapsarchitecten, ontwerpers en een trendwatcher zorgt voor een gewogen oordeel. De genomineerde tuinen zijn voorbeelden van vakkundig aangelegde en onderhouden groen, maar de jury is kritisch. Meedoen aan de wedstrijd levert naast een nominatie en complimenten ook leer- en ontwikkelpunten op. Zo draagt deze wedstrijd ook bij aan de verdere professionalisering van de inzenders en de beroepsgroep.