De Boom van het Jaar 2022 draait niet om de dikste, oudste of mooiste boom, maar om markante bomen met een bijzonder verhaal. Het kan gaan om een historisch verhaal of om een boom met een bijzondere waarde voor een dorp of stad. De boom die een natuurramp overleefde of waaronder al sinds mensenheugenis het dorpsfeest plaatsvindt. Bomen vertolken een emotionele waarde, zij vertellen ons verhalen die het waard zijn gedeeld en herinnerd te worden. Vorig jaar won de lindeboom naast de pastorie in Maasniel de nationale titel.

Van 5 september tot en met 17 oktober (12.00 uur) mag iedereen in Nederland stemmen op de boom van zijn of haar keuze via de website www.deboomvanhetjaar.nl. De boom met de meeste stemmen wordt uitgeroepen tot De Boom van het Jaar 2022. Deze winnaar wordt in het najaar feestelijk gehuldigd en is tevens de Nederlandse inzending voor de European Tree of the Year 2023. Deze Europese verkiezing bestaat sinds 2011 en wordt georganiseerd door de Environmental Partnership Association (EPA). Nederland is een van de 16 deelnemende landen.

De Homerusboom, nominatie voor de provincie Flevoland, heeft voor ons als Koninklijke Ginkel groep een extra betekenis. Op 1 december 2014 werd de 15 meter hoge plataan met een gewicht van 25 ton via speciaal transport met een dieplader naar Almere gebracht. Onze partner Pius Floris Boomverzorging in Veenendaal heeft de boom daar met een telescoopkraan geplant in de toekomstige gebruikstuin, onder grote belangstelling van publiek en media. De plataan is inmiddels ongeveer 100 jaar oud en daarmee de oudste boom van Almere.

Hieronder een kort overzicht van alle genomineerden per provincie:

 1. Drenthe: De Paasbergeneik (Odoorn)
 2. Flevoland: De Homerusboom (Almere)
 3. Friesland: De stille getuige aan de Beackendyck (Bakkeveen)
 4. Gelderland: De Koortsboom (Overasselt)
 5. Groningen: Een gewone rode beuk (Veendam)
 6. Limburg: Wachters en Waaiers langs de Geul (Valkenburg)
 7. Noord-Brabant: De Philipsboom (Eindhoven)
 8. Noord-Holland: De monumentale vleugelnoot (Hoofddorp)
 9. Overijssel: De Bakenboom (Deventer)
 10. Utrecht: Een Markiezeneik (Utrecht)
 11. Zeeland: De majestueuze witte paardenkastanje (Zierikzee)
 12. Zuid-Holland: Het 100-jarige verbindende beuken van de Greupkerk (Oud-Beijerland)

SBNL Natuurfonds is een stichting die zich inzet voor natuur, landschap en erfgoed dat door particulieren en agrariërs wordt beheerd. Zij biedt financiële ondersteuning, zorgt voor promotie en stimuleert wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast beheert zij ongeveer 325 hectare aan eigen terreinen. SBNL Natuurfonds is een goede-doelenorganisatie, een zogeheten ANBI.