1.100 vierkante meter groen dak met 123 zonnepanelen

‘Een groene oase tussen een woestijn van daken.’ Zo noemde wethouder Margreet van Gastel het groene dak dat aangelegd wordt op het kenniscluster in Rijnboog. Vrijdag 8 maart plantte de wethouder de eerste acht van 50.000 sedumplanten, grassen en kruiden die het 1.100 vierkante meter grote dak helemaal groen gaan bedekken. Op het dak staan al 123 zonnepanelen. Het dak van het kenniscluster wordt het duurzaamste dak van Arnhem. En het is het grootste groene dak-met-zonnepanelen in z’n soort in Nederland.

 

Het dak doet straks heel veel tegelijk: het brengt ’s zomers verkoeling in dit deel van de binnenstad, zuivert verontreinigde lucht, is aantrekkelijk voor vlinders, bijen en vogels, en levert 30.000 kilowattuur duurzame elektriciteit per jaar. Het compleet groene dak vergroot het rendement van de zonnepalen die zo extra veel energie kunnen opnemen. Het regenwater dat van de panelen afstroomt, wordt via een kiezelbed in de bodem verspreid zodat alle planten – ook die ònder de zonnepanelen – voldoende vocht krijgen. Een uniek ecosysteem.

 

Wethouder Margreet van Gastel riep eigenaren, corporaties én particuliere inwoners op om ook te denken aan de mogelijkheid van een groen dak. Samen met inwoners en ondernemers maakt de gemeente Arnhem werk van duurzaamheid, duurzame energie en energiebesparing: ‘Energie made in Arnhem’ staat voor een duurzame leefomgeving, klimaat en energie. Het groene zonnepanelendak op het aanstaande huis van bibliotheek, kunstbedrijf, historisch museum en kunstbedrijf (en MoBA Centraal) vormt een mooi voorbeeld van ‘Energie made in Arnhem’.

 

De zonne-energieinstallatie is gebouwd door het Arnhemse bedrijf InEnergie. Het groene dak wordt aangelegd door de 110-jarige Koninklijke Ginkel Groep, dat ook de net geopende projectruimte voor beeldende kunst ‘Circa … dit’ heeft voorzien van een groene gevel evenals de prijswinnende standing garden in de Bloemstraat.

 

Meer informatie en foto’s zijn te vinden via de website van Dak&Gevel Groen