Het project ‘Particuliere tuin te Wekerom’ werd vertegenwoordigt door Ryanke van de Weerd van Van Ginkel Veenendaal. Zij sleepte hiermee de derde prijs in de wacht.

Natuurontwikkeling in particuliere tuin in Wekerom
Het project op de Veluwe is één van de eerste Heem projecten en direct een succes.
Bij dit project is een voormalig maisland in 1996 omgevormd naar een natuurlijke, gebiedseigen vegetatie. Kenmerkend gedurende de 16 jaar is de verandering van de vegetatie, doordat de bodem steeds verder verschraalt. De vegetatie worden steeds minder hoog en het aantal soorten voor schrale omstandigheden neemt toe gedurende de ontwikkeling. De vele (bijzondere) kruidensoorten bieden tevens een leefgebied aan vele insecten, vlinders en wild.

 

De eigenaresse van de particuliere tuin is nog steeds erg tevreden en omschrijft haar tuin als volgt…
,,Mijn tuin op de Veluwe is een plek om in te verdwijnen. Even naar de kruidentuin, achter de boomgaard. Gewoon even bloemen kijken, kruiden ruiken, beestjes zoeken. En natuurlijk een bron van inspiratie…’’


De eerste prijs ging naar Binder Groenprojecten. Directeur Thod Binder ontving de prijs uit handen van VHG groenbranche – directeur Egbert Roozen. De inzending van het project ‘Natuurdak & Omgeving BP Raffinaderij Rotterdam’ werd verkozen tot meest aansprekendeHeem – Natuurproject van 2011.