Al 110 jaar bezig met het duurzaam vergroenen van onze leefomgeving. Met het respect voor het verleden, met nadruk op continuïteit en met visie op de toekomst. Wim van Ginkel is de vierde generatie die aan het roer staat van de Koninklijke Ginkel Groep: “Wij kijken continu naar wat er gebeurt in de maatschappij en vragen ons af Waar kunnen wij wat mee? Daar komen nieuwe ontwikkelingen uit.”
Continuïteit is een kernbegrip bij de Koninklijke Ginkel Groep. Wim van Ginkel: “Er werken bij onze 6 vestigingen in totaal 175 mensen, waarvan 10% leerlingen die een BBL-opleiding volgen. Ik zit nu 30 jaar in het bedrijf en elke keer als ik weer nieuwe jongen mensen zie, denk ik “Wat zit er in? Hoe kunnen wij ze optimaal tot hun recht laten komen?’ We zeggen het eerlijk als het werken in het groen niet bij ze past, maar we proberen mensen die wel de passie en de capaciteiten hebben ook een baan aan te bieden. Vanwege ons brede pakket aan activiteiten hebben we functies op Vmbo, Mbo en Hbo niveau en mogelijkheden om door te stromen.”
Straks tekort aan mensen
Op het moment stagneert de arbeidsmarkt: “Een paar jaar geleden kon men met 61 jaar met de VUT. Nu is de leeftijdsgrens opgeschoven naar 65 en straks 66 of 67. Het gebrek aan uitstroom betekent dat de jeugd nu niet aan het werk komt. Over een paar jaar komt die uitstroom weer regulier op gang én zal de crisis voorbij zijn. Voeg daaraan toe dat er sowieso minder kinderen zijn en ik voorzie dat we straks mensen tekort komen die met hun handen willen werken. We werken dan ook intensief samen met IW4 (sociale werkvoorziening) hier in Veenendaal. Zowel vanuit sociaal aspect als met het oog op onze eigen toekomst.”
Partnerships
Van Ginkel is een warm pleitbezorger voor de gedachte om werk vooral binnen de regio uit te besteden: “We hebben elkaar nodig om mensen uit de kaartenbakken te krijgen. Er moet meer gedacht worden in partnerships dan in aanbestedingen. Wij doen nu bijvoorbeeld de komende 5 jaar het groenonderhoud voor Patrimonium Woonstichting. Onderdeel van het contract is onze verplichting om een aantal mensen van IW4 daarvoor in te zetten. Natuurlijk vraagt de begeleiding extra inspanning, maar het hoort bij je maatschappelijke verantwoording. En als iedereen meer in de eigen regio kan werken, dan komen we ook af van veel geldverslindende en milieuvriendelijke files.”
Naast onderhoud en service behoren ook zaken als tuinaanleg, boomverzorging, binnenbeplanting, groene gevels, natuurontwikkeling, zwemvijvers en daktuinen tot het brede pakket aan diensten. Wim van Ginkel: “Wij bezochten in 1996 een bedrijf in Hamburg dat zich toen al 25 jaar intensief bezighield met daktuinen. Binnen een uur wist ik: dit gaan we doen. Daktuinen hebben zoveel voordelen: ze zorgen voor isolatie, nemen water op en ontlasten het riool, nemen CO2 op en houden het fijnstof vast. Een daktuin komt ten goede aan de noodzakelijke biodiversiteit en vermindert de hittestress in een stad. Wist je dat in een stad de temperatuur 6 tot 8 graden hoger ligt dan in een groen gebied? Bij een daktuin zoals in Brouwerspoort realiseert men zich nauwelijks dat de tuin niet is aangesloten op natuurlijk grondwater, maar dat er een parkeergarage of woonlaag onder zit.”
Tuinontwerp, -aanleg en -onderhoud
Van een stadstuintje tot een kasteelpark: de Ginkel Groep maakt graag overal aangename, levende tuinen. Zowel instellingen, overheden, bedrijven als particulieren komen niet alleen voor ontwerp en aanleg, maar besteden tevens graag het onderhoud van hun tuin uit. Ook zwemvijvers passen naadloos in het streven naar duurzaam vergroenen. Wie wil zwemmen in kraakhelder water zonder chloor of chemicaliën, kan met een gerust hart een beroep doen op de expertise van de Koninklijke Ginkel Groep. Ze geven een garantie van 10 jaar op de helderheid van het water en de werking van het systeem.
Kwaliteitsgarantie
Hoewel het belang van duurzaam vergroenen bij het publiek steeds beter doordringt, vallen er bij de overheid nog veel stappen te zetten: “Hoe kan het dat de waarde van een gebouw bij de overheid positief op de balans staat en er gereserveerd wordt voor onderhoud en afschrijving, terwijl een park na de oplevering alleen nog als kostenpost te boek staat. Dan is er eerst gemeenschapsgeld in geïnvesteerd, bezuinigt men vervolgens op onderhoud waardoor na een paar jaar weer een flinke investering nodig is om de kwaliteit op peil te brengen. De lange termijn visie ontbreekt volledig, want met onderhoud ben je én niet duurder uit én je behoudt continu kwaliteit. In ons nieuwe concept Clever Green Solutions maken we inzichtelijk hoe het groen er over 10 jaar uitziet. En met onze nazorg en onderhoud garanderen we dat dit beeld werkelijkheid wordt. Ook dit beschermen van de investering is duurzaam vergroenen.”
Bron: Zakelijk Ede/Wageningen