Verantwoord energiegebruik en duurzaamheid staan centraal bij het hoofdkantoor van a.s.r. in Utrecht. Dit kantoorgebouw, met BREEAM Excellent-certificering, omvat maar liefst 86.000 m2 en is in 2017 genomineerd voor de Healthy Urban Office Challenge.

In 2010 is dit pand uit de jaren ‘70 getransformeerd van een oude, donkere ruimte naar een transparant, energiezuinig, duurzaam en kostenefficiënt kantoor.
Tijdens deze verbouwing is maar liefst 98% van het materiaal hergebruikt, zijn ze van energielabel G naar een –label A++ gegaan en is het pand maar liefst 50% energiezuiniger geworden. Wat deze verbouwing extra bijzonder maakt is dat het gebouw tijdens de verbouwing in gebruik is gebleven.

Wintertuinen in dubbele gevel
Voor meer openheid, daglichtinval en een lager energieverbruik is het gebouw volledig gestript en voorzien van een dubbele gevel. De buitenschil is plaatselijk ruimer om het gebouw gelegd zodat tussen de dubbele gevel ruimte is ontstaan voor groene wintertuinen. Zij geven het gebouw een nieuwe, frisse uitstraling. De ‘zaagtandgevel’ zorgt voor maximale daglichtinval, een efficiënte ventilatie, een snelle bouwtijd met minimale overlast en een karakteristiek gevelbeeld.

Circulair
Met relatief beperkte middelen is een kwalitatief hoge uitstraling behaald. Er is gekozen voor materialen met een lange levensduur en oud meubilair is opnieuw bekleed om verspilling tegen te gaan. Circulair bouwen wordt nog wel eens als een hip begrip gebruikt, maar a.s.r. zet deze term daadwerkelijk kracht bij.

Gisteren bezocht de calculatieafdeling van de Koninklijke Ginkel Groep dit pand waar wij de groene componenten onderhouden.
De wintertuin, groene binnengevels, groene buitengevel, binnentuinen, daktuin en al het andere aanwezige groen geven niet alleen een prachtig beeld, maar hebben ook een zeer positieve uitwerking op het binnenklimaat en de werksfeer, gemoedstoestand, welzijn en gezondheid van de medewerkers.

Iedere week bezoekt Klaas-Jan, onze medewerker interieurbeplanting, dit toonaangevende pand. Hij monitort alle groene facetten op vitaliteit, waterafgifte, ziekten en plagen en verzorgt het onderhoud.

Mede door de kennis en het vakmanschap van Klaas-Jan, hebben wij gisteren deze prachtige groene plaatjes kunnen schieten.