Afgelopen vrijdag ontving Kampman Architecten samen met ontwikkelaar AM uit handen van wethouder Laurens Ivens de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2016. De inwoners van Amsterdam hebben Villa Mokum gekozen tot het beste plan van 2016.

De luxe studio appartementen van Villa Mokum bevinden zich in het Amstelkwartier, een nieuwe buurt aan de rivier de Amstel in het hart van Amsterdam. Het complex bestaat uit een viertal woningblokken van 7 verdiepingen rondom een collectieve binnentuin.
Deze tuin is ontworpen door Jos van de Lindeloof en is overdag voor iedereen toegankelijk. De tuin is gerealiseerd door de Koninklijke Ginkel Groep.
In de loggia’s, op de daktuin en dakterrassen en in de gezamenlijke binnentuin kunnen de bewoners relaxen met buren, familie en vrienden. De tuin is een groene oase waarin ook in alle rust gewerkt kan worden, hiervoor is een internetvoorziening gerealiseerd (wifimast).

De binnentuin is aan een zijde opgehoogd, waardoor de vele benodigde fietsen aan het oog onttrokken worden. Hiervoor is een schanskorfconstructie gevuld met zandkleurig gebroken natuursteen gebruikt. Het op deze wijze ontstane talud is op het Zuiden georiënteerd en ingezaaid met gras. In dit glooiend gazon zijn ligbedden opgenomen. In het voorjaar is het gras een geel-witte bloemenzee van botanische narcissen.

Lange gerende lijnen van betonnen keer- en zitelementen vormen de randen van kleurrijke bloemenborders die een speels karakter aan de ruimte geven. Een pad van grote betonplaten is in antracietkleur uitgevoerd. Uiteraard is ook aan sociale veiligheid en verlichting aandacht besteed.

De gevel is opgebouwd uit prefab betonelementen met metselwerkafwerking of betonoppervlak. Rollagen die enigszins uitsteken en een Amsterdams tulpenmotief zorgen voor reliëf en verfijning van het gevelbeeld. Dit motief is speciaal voor Villa Mokum ontworpen en komt terug In verkeersruimten, hekken, de grafische vormgeving van de corridors en bewegwijzering.

Foto’s zijn afkomstig van Ossip Architectuur Fotografie en Koninklijke Ginkel Groep