Het verhaal achter de bomen

De drie stekelbomen zijn een cadeau van R. Creators (een samenwerking tussen Strukton, Facilicom en Ballast Nedam) aan de stichting Zuilen en Vecht. De bomen worden in opdracht van R. Creators door Koninklijke Ginkel Groep verplaatst naar de Springertuin Zuilen.

De bomen komen van het binnenterrein van de voormalige Knoopkazerne waar ze in de zeventiger jaren zijn aangeplant. Nu vindt daar een herontwikkeling plaats en hierdoor moeten deze mooie, bijzondere bomen het veld ruimen.

Door herplaatsing in de Springertuin kunnen de bomen behouden blijven.

De verplaatsing is een opmerkelijke operatie. Vanwege het bijzondere transport dat nodig is, vindt het plaats in de nacht van donderdag op vrijdag. Diezelfde nacht nog worden de bomen geplaatst in de Springertuin.

Achtergrondinformatie Stekelboom

Wetenschappelijke naam: Kalopanax septemlobus) De soort betreft een middelgrote boom of forse struik met dikke takken die zwaar bezet zijn met stekels. De relatief grote bladeren (10- 20 cm) zijn diep ingesneden en de bloemen zijn wit (augustus-september). Van nature komt deze soort voor in Noordoost-Azie. De boom heeft een exotische uitstraling, hij is echter goed winterhard en kan ruim honderd jaar oud worden. Hij is familie van de Aralia (Duivelswandelstok) en heeft vlezige wortels.

Bron: Stichting Zuilen en Vecht

Of Leonard Springer, de ontwerper van de Springertuin, deze soort ooit heeft aangeplant is niet bekend. Wel heeft hij in 1911 een Duivelswandelstok (familie van de Stekelboom) opgenomen in het ontwerp van de Springertuin, die het bij de restauratie van de tuin in 2004 helaas niet heeft overleefd.

De Springertuin Zuilen is openbaar toegankelijk en de bomen zijn onmiskenbaar te herkennen aan de grote stekels op de bast van de boom.

Projecten

Een kijkje tussen onze eerdere oplossingen

Wij werken graag aan allerlei soorten projecten. Hieronder staan een aantal van deze projecten.

Partners

Samen werken we goed en groen

Groen vormt een essentieel onderdeel van een leefbare stad. Het zuivert de lucht, koelt de stad, voorkomt wateroverlast en zorgt bovenal voor een gezonde omgeving waar mensen zich veilig en gelukkig voelen.