T 0318 51 90 39

Bomen voor circulaire woontoren Amsterdam

Projectinformatie:

OpdrachtgeverBouwgroep CPO Samenwerkers
Bouwkundig aannemerHeutink Bouw
Bouwkundig architectOlaf Gipser architecten
LandschapsarchitectSMARTLAND landschapsarchitecten
Engineering en realisatie groene elementenKoninklijke Ginkel Groep
Leverancier beplantingVan den Berk Boomkwekerijen

Op de kwekerij van Gebr. Van den Berk zijn deze week de meerstammige heesters geselecteerd voor de gevels van de woontoren BSH20a te Amsterdam.

Buiksloterham kavel 20a is een gebouw waarbij alles draait om circulariteit.
Zo wordt bijvoorbeeld de constructie van de 45 m1 hoge toren geheel opgetrokken uit Europees loofhout. Door houten kolommen slim te combineren met houten dragende wanden wordt het mogelijk een gebouw van deze hoogte te realiseren. BSH20a wordt daarmee anderhalf keer hoger dan Nederlands huidige hoogste houten gebouw.

De houten woontoren wordt beplant met 28 grote meerstammige heesters en 31 gevelvlakken met klimplanten. De platte daken worden afgewerkt met waterbufferende groendaken in combinatie met PV-panelen. De Koninklijke Ginkel Groep realiseert ook de geleidingsconstructies voor de klimplanten en er wordt een innovatief waterbesparend watergeefsysteem aangebracht, waarmee de beplanting onder deze  extreme omstandigheden kan blijven floreren.
Als groeimedium dient een beproefde systeem-opbouw van Optigroen dak- en gevelbegroeiing.
De groene elementen spelen een belangrijke rol bij het behalen van de circulariteitsdoelstelling.
Toegepaste materialen zijn daarbij zorgvuldig gekozen op maximaal gebruik van hergebruikte materialen en/of hernieuwbare grondstoffen.

De realisatie van het complex start medio half 2018. De oplevering wordt verwacht half 2019. Komende winter zullen meerstammige heesters in airpot worden gezet. Deze planten worden vervolgens door Gebr. Van den Berk een jaar verder voorgekweekt, zodat het planten van de grote heesters ook hartje zomer mogelijk is.

Meer weten?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer projecten: