Boomtrekproef

In opdracht van Foreest Groen Consult heeft Pius Floris Boomverzorging Veenendaal en Amsterdam een boomtrekproef uitgevoerd bij een monumentale rode beuk in Velp. De boom staat op een terp en heeft aantastingen onderaan de stam en hoger in de kroon. Mede daardoor loopt de conditie terug. De windworpgevoeligheid is binnen de marges. De boom kan, mits de adviezen worden opgevolgd, nog vele jaren mee!!

Met de boomtrekproef wordt door middel van een lier hoog in de boom flinke storm gesimuleerd. Hierbij analyseren wij met behulp van gevoelige apparatuur de breukveiligheid van de stam en de standvastigheid van de wortelkluit.

Groeiplaatsverbetering

In opdracht van de gemeente Harderwijk is begonnen met de groeiplaats verbetering bij 49 stuks lindebomen op de Vischmarkt. TFI injecteert 105 liter substraat per boom. Het substraat bestaat uit wormencompost, perlite, biovin en mycorrhizae sporen.

Verder worden nog 4 beluchting kokers per boom aangebracht. Eén hele slechte boom wordt vervangen en krijgt een nieuwe groeiplaats van 35 m3 bestaande uit Substrado BBV in combinatie met een krattensysteem.

Boomverplanting

In de nacht van 24 op 25 maart vond in Utrecht een bijzondere boomverplanting plaats door de Ginkel Groep – Pius Floris Boomverzorging.

Kalopanax septemlobus

Het betreft drie zeldzame stekelbomen (wetenschappelijke naam: Kalopanax septemlobus) aangeplant. Het zijn bijzondere bomen. Middelgroot van formaat met dikke takken die zwaar bezet zijn met forse stekels. Van nature komt deze soort voor in Noordoost-Azie. In Nederland zie je ze niet vaak. Deze unieke soort werd door de Zweed Carl Peter Thunberg, VOC chirurg en natuuronderzoeker, voor het eerst beschreven in zijn reisverslag van 1770 – 1779.

Verhaal achter de bomen

De drie stekelbomen zijn een cadeau van R. Creators (een samenwerking tussen Strukton, Facilicom en Ballast Nedam) aan de stichting Zuilen en Vecht. De bomen worden in opdracht van R. Creators door Koninklijke Ginkel Groep verplaatst naar de Springertuin Zuilen. De bomen komen van het binnenterrein van de voormalige Knoopkazerne waar ze in de zeventiger jaren zijn aangeplant. Nu vindt daar een herontwikkeling plaats en hierdoor moeten deze mooie, bijzondere bomen het veld ruimen. Door herplaatsing in de Springertuin kunnen de bomen behouden blijven.

De verplaatsing is een opmerkelijke operatie. Vanwege het bijzondere transport dat nodig is, vindt het plaats in de nacht van donderdag op vrijdag. Diezelfde nacht nog worden de bomen geplaatst in de Springertuin.

Projecten

Een kijkje tussen onze eerdere oplossingen

Wij werken graag aan allerlei soorten projecten. Hieronder staan een aantal van deze projecten.

Partners

Samen werken we goed en groen

Groen vormt een essentieel onderdeel van een leefbare stad. Het zuivert de lucht, koelt de stad, voorkomt wateroverlast en zorgt bovenal voor een gezonde omgeving waar mensen zich veilig en gelukkig voelen.