Groen als oplossing
De toepassing van groen (planten), en blauw (water) is de kern van de aanpak van biodiversiteitsherstel en – behoud. Maar dan moet het wel goed gebeuren. De Koninklijke Ginkel groep werkt met een een pakket aan diensten en specialismen mee aan de oplossingen voor biodiversiteitsbehoud- en herstel.
Wat is biodiversiteit?
Bij biodiversiteit gaat het om de verschillende soorten planten, dieren, micro-organismen, schimmels en de ecosystemen waarin ze leven. Als je het eenvoudig stelt, zorgt biodiversiteit voor voedsel, schone lucht, fris water, een goede bodem en de bestuiving van gewassen. Verder helpt het om klimaatverandering tegen te gaan en het vermindert het de impact van natuurrampen. Zonder biodiversiteit is er uiteindelijk geen leven op aarde mogelijk.
Pijlers van biodiversiteit
Bijna elk terrein leent zich voor het behoud of herstel van biodiversiteit. Of het nu gaat om (bedrijfs)tuinen, bedrijventerreinen, openbaar groen of schoolpleinen. We zien in de theorie en de praktijk 5 pijlers:
- uitbreiding van het groenoppervlak;
Bijvoorbeeld met groene gevels, natuurdaken, en benutting van loze ruimte; - niet-functionele bestrating vervangen door groen;
- toepassing van water: bijvoorbeeld een wadi in plaats van gemaaid gazon. Dit is ook goed voor de waterhuishouding;
- toepassing van inheemse vegetatie: inheemse kruiden, bepaalde vaste planten;
- variëteit in planten, heesters en bomen (spelen met licht en schaduw);
- groene verbindingen tussen gebieden, tussen stad en platteland of met andere groene gebieden in een stad.